Indiferent ce tip de tranzacție vrei să faci în domeniul imobiliar, trebuie să fii atent la factorii de risc. Astfel poți evita să semnezi o tranzacție imobiliară rea, în care clauzele nu sunt în favoarea ta. Sunt foarte multe aspecte la care trebuie să fii atent, pentru a fi sigur că nu cazi în plasa unor dezvoltatori sau vânzători de locuințe, care atunci când vine vorba de astfel de afaceri, pun mai presus de toate interesele lor în detrimentul clientului. 

De multe ori în acest domeniu se folosește antecontractul de vânzare-cumpărare a unui imobil.  Acesta este un precontract, un act încheiat la notariat, prin care proprietarul se obligă față de client să-i vândă un imobil pe viitor. Sunt situații în care această promisiune de vânzare-cumpărare poate fi încălcată. Este vorba despre nerespectarea prevederilor contractului, caz în care vânzătorul sau cumpărătorul ar putea pierde sume mari de bani. Au fost situații în care cumpărătorul a pierdut toți banii și locuința în care dorea să se mute.

Foarte important este ca fiecare client să negocieze clauzele în favoarea lui. Trebuie negociate condițiile contractului de vânzare final, deși se încheie un antecontract la momentul respectiv. Motivul principal este plata unui avans din prețul imobilului, care reprezintă o garanție.

Ponturi pentru încheierea unui antecontract de vânzare-cumpărare

Businessman giving document to his colleagues

Termenul de încheiere a contractului final trebuie negociat destul de aproape de data semnării antecontractului și prevăzut în acest act. În calitate de cumpărător trebuie să ții cont de data când vei putea accesa creditul (în cazul în care vei face un împrumut). De asemenea, trebuie să plătești și un avans la prețul imobilului. Avansul este o garanție. Cumpărătorul poate pierde avansul dacă nu respectă antecontractul și nu mai vrea imobilul. Vânzătorul poate ajunge să plătească de două ori avansul dacă nu vrea să mai vândă imobilul și nu respectă antecontractul. Aici despăgubirile pot fi diferite, în funcție de clauzele din acest act.

Fii atent la clauzele care prevăd nerespectarea prevederilor contractului!

Negociază cu proprietarul punerea în posesie a imobilului. Dacă vrei să te muți imediat în imobil după ce ai semnat antecontractul ai putea plăti un avans mai mare, ai putea oferi garanții clare (cum ar fi de exemplu să pui un gaj, o despăgubire).

Trebuie să semnezi un proces verbal prin care să se facă o inventariere a bunurilor din imobil și a stării acestuia, chiar la semnarea antecontractului. Stabilește prețul clar cu bunurile din imobil, dar și prețul fără bunurile din imobil, pentru că acestea sunt diferite.

Imobilul trebuie predat fără datorii, taxe și alte cheltuieli. Uneori pot exista anumite datorii sau restanțe la întreținere care sunt atât de mari încât nu se pot achita.

Verifică proprietarul de la care vrei să cumperi imobilul. Fii atent ca acesta să nu fie implicat în alte procese în acest domeniu.

Antecontractul trebuie notat de notar în Cartea Funciară. Astfel se poate afla dacă s-au mai făcut alte antecontracte pe același imobil. Este posibil să existe un alt antecontract, dar care să nu fie introdus în Cartea Funciară.

Întreabă clar ce despăgubiri sunt dacă se întârzie proiectul, dacă vânzătorul se răzgândește, dacă nu se respectă clauzele din antecontract. Uneori despăgubirile pot fi exagerate, se pot pierde sume mari de bani. În contract trebuie să fie o clauză în care proprietarul este obligat să despăgubească pe client dacă se retrage din tranzacție și nu mai vrea să vândă.

Dacă apar probleme după aceea se poate ajunge în instanță, iar procesul va dura o perioadă îndelungată de timp. În plus, apare și dezavantajul că se vor plăti sume mari de bani cu procesul.  În anumite situații se intră în insolvență, iar dacă mai apare și o criză imobiliară, lucrurile devin și mai complicate.

Mare atenție la semnarea unui antecontract, pentru a evita toate riscurile! Clauzele contractuale trebuie citite cu atenție, nu superficial sau în grabă, trebuie să fie foarte bine puse la punct. Nu te grăbi să semnezi, iar apoi să regreți că ai încheiat o tranzacție dezavantajoasă pentru tine.

Pentru a fi sigur că vei face o tranzacție bună poți căuta un imobil pe cel mai bun site de imobiliare de pe AnunturiProprietariBucuresti.ro și apoi poți apela la serviciile unui avocat de imobiliare pentru a te ajuta în verificarea actelor pentru încheierea tranzacției.