Rinoplastia – raspunsurile specialistilor la cele mai frecvente intrebari

42% din persoane, femei si barbati isi doresc o schimbare privind forma si marimea nasului. Rinoplastia este chirurgia remodelarii nasului care poate contribui la acea schimbare. Insa, inainte de a face pasul este important ca cei interesati sa afle cat mai multe lucruri despre aceasta interventie.

 

In acest sens, specialistii le vin in ajutor cu recomandari si raspunsurile la cateva intrebari despre rinoplastie. Care sunt cele mai arzatoare intrebari?

Pot face rinoplastie daca sunt insarcinata?

O gravida nu trebuie sa efectueze rinoplastie sau orice alta interventie chirurgicala electiva in timpul sarcinii. Nici un chirurg de renume nu ar efectua rinoplastie unei femei insarcinate.

Pot face rinoplastie non-chirurgicala cu umpluturi dermice?

O asa-numita „ operatie nazala non-chirurgicala ” poate utiliza umpluturi dermice pentru a face ajustari subtile la aspectul nasului, cum ar fi umplerea depresiunilor de-a lungul podului nazal. Cu toate acestea, rezultatele sunt doar temporare. Umpluturile dermice nu pot modifica structura nazala de baza, care este principala preocupare pentru multi candidati la rinoplastie.

 

Ele nu pot reduce dimensiunea unui nas sau indeparta o cocoasa osoasa. De asemenea, prezinta riscuri mai mari atunci cand sunt utilizate in nas decat atunci cand sunt utilizate in alte zone ale fetei. Pentru rezultate permanente si imbunatatiri mai semnificative, rinoplastia chirurgicala este singura optiune.

Cand voi arata normal dupa rinoplastie?

Invinetirea se rezolva de obicei la 2 saptamani dupa operatie si majoritatea umflaturilor majore dispar imediat dupa aceea. Prin urmare, pacientul va arata „normal” la cateva saptamani dupa operatie. Pacientii se pot intoarce la munca inainte de 2 saptamani si se pot machia pentru a masca orice vanatai. Cu toate acestea, unele umflaturi interne si vindecarea vor continua pana la un an, provocand modificari subtile ale aspectului nasului pana cand rezultatele finale vor aparea.

Cand pot purta ochelari dupa rinoplastie?

In general, pacientul nu trebuie sa poarte ochelari cateva saptamani dupa operatie, mai ales daca are fracturi osoase nazale. Daca are nevoie de lentile corective, se va lua in considerare purtarea acestora in prima luna dupa operatie. Alternativ, ar putea purta o atela detasabila pentru a dispersa greutatea ochelarilor.

Cand pot sa-mi suflu nasul dupa rinoplastie?

Majoritatea chirurgilor sunt de acord ca pacientul trebuie sa astepte cel putin o saptamana inainte de a-si sufla nasul – desi unii recomanda sa se astepte 3 sau mai multe saptamani. Deoarece poate varia de la pacient la pacient, trebuie contactat medicul pentru recomandari personale.

Cand pot face dus dupa rinoplastie?

Pacientul poate face dus a doua zi dupa operatie, atat timp cat evita umezirea nasului si a pansamentului. De asemenea, ar trebui utilizata apa calda in loc de apa fierbinte, deoarece aburul va creste probabil umflarea.

Cand voi putea respira pe nas dupa rinoplastie?

Respiratia pe nas dupa rinoplastie tinde sa devina mai usoara dupa o saptamana de la operatie. De asemenea, se va imbunatati in urmatoarele saptamani si, in general, va fi normala la una sau doua  luni dupa operatie.

 

Daca alegerea medicului specialist este una potrivita, rezultatele rinoplastiei vor fi exceptionale. Pacientul va obtine un nas mult mai frumos si in plus, problemele de respiratie vor disparea in totalitate.