Mii de deţinuţi din România au declanşat revolte în opt penitenciare. După exemplul condamnaţilor de la Iaşi, peste 1.000 de deţinuţi de la Botoşani au început şi ei sa protesteze aseară: şi-au incendiat hainele şi au cerut condiţii mai bune în celule.

În Botoșani, șapte deținuți au reușit să urce pe acoperișul unuia dintre corpurile de clădire din penitenciar.

La Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa mai mulţi deţinuţi au refuzat hrana în ultimele două zile, nemulţumiţi de condiţiile din detenţie.

În cursul zilei de marţi, câteva zeci de persoane – rude şi prieteni ai celor aflaţi în detenţie – au protestat în faţa Penitenciarului Poarta Albă, aceştia plecând în momentul în care au sosit poliţiştii.

Protestele din penitenciare au fost declanșate luni seara, la Penitenciarul de Maximă Siguranță din Iași.

De trei zile, deținuții care se plâng de condițiile din închisoare își fac auzite nemulțumirile. Unii au ieșit în curte, alții au rămas în clădire și lovesc cu recipiente din plastic în gratiile închisorii.

Ei au protestat și în cursul nopții, când împotriva lor s-a intervenit în forță, după ce conducerea penitenciarului a solicitat intervenția forțelor de ordine din Ministerul de Interne.

Potrivit unui comunicat al Administrației Penitenciarelor, în total sunt opt penitenciare în care deținuții și-au exprimat nemulțumirea într-un fel sau altul:

Penitenciarul Iași: nu există manifestări violente, 480 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Poarta Albă: nu există manifestări violente, 50 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Botoșani: deținuții își exprimă nemulțumirile prin lovirea gratiilor, 8 deținuți au escaladat pavilionul unei secții de deținere, 43 de deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

Penitenciarul Oradea: nu există manifestări violente, 5 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Miercurea Ciuc: nu sunt manifestări violente, 81 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Giurgiu: nu sunt manifestări violente, 1 deținut a refuzat hrana.

Penitenciarul Vaslui: deținuții protestează verbal, 43 deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat.

Penitenciarul Brăila: nu sunt manifestări violente, 9 deținuți au refuzat hrana.

Ministrul Justiției Raluca Prună nu a dorit să comenteze revoltele care au izbucnit în mai multe închisori din țară.

„Nu doresc să fac niciun fel de comentariu față de situația din penitenciare. Lucrăm la asta și când vom avea ceva util de spus vă vom comunica”, a spus ministrul Justiției.

Raluca Prună a declarat, în urmă cu o săptămână, că nu exclude nici posibilitatea unei legi a amnistiei şi graţierii, dacă societatea va fi de acord cu o astfel de iniţiativă.

 „Dacă avem această decizie pilot, pe care au primit-o şi Italia, şi Bulgaria, asta vine cu un cost foarte mare, de zeci de milioane. Cred că este o alegere de societate, de aceea vin cu o dezbatere publică, să spunem ce avem de făcut. De plano, nu exclud niciun fel de măsură, poate fi amnistiere, pot fi graţieri, pot fi recursuri compensatorii, cum a făcut Italia, dacă se constată că execuţi pedeapsa în condiţii de precaritate, la fiecare zece zile executate primeşti o zi liberă”, a spus ministrul Justiției.

Deficitul în penitenciare este de 9.500 de locuri, sunt probleme foarte grave legate de suprapopulare, de acces la serviciile medicale şi în penitenciare sunt condiţii precare de igienă.