Restaurantele şi cafenelele nu se deschid pentru că nu contribuie cu bani mulţi la buget. Deci pot da faliment

Primul Ministru al României a dezvăluit luni seară, motivul pentru care nu va deschide restaurantele, cafenelele şi barurile începând din 15 mai 2020. Nu au o contirbuţie importantă la PIB şi drept urmare nu sunt importante, pot să dea faliment, statul se lipseşte de ei. Dar în schimb, va deschide Muzeele. Probabil de acolo încasează bani din greu la bugetul de stat.

Orban a anunţat luni că după data de 15 mai vor fi deschise hotelurile, dar nu şi restaurantele, cafenelele și barurile, având în vedere că acestea din urmă prezintă un mare risc epidemiologic. Motivul invocat de premier, este halucinant. Premierul a explicat că din punct de vedere economic, contribuția sectorului HORECA la PIB-ul României este limitată și nu reprezintă deocamdată o urgență.

Vom deschide comerţul. Sigur, cu excepţia mallurilor. Dar comerţul va fi deschis. Şi e important că se deschide comerţul, pentru că oamenii pot să cumpere şi atunci va creşte producţia, va fi un stimulent pentru reluarea producţiei în anumite ramuri. Libertatea de circulaţie în interiorul localităţii cu siguranţă va afecta favorabil companiile care comercializează combustibil, pentru că o să crească consumul. (…) Hotelurile vor fi deschise. Hotelurile nu vor fi sub restricţie după 15 mai. Restricţii vor fi la restaurante, cafenele, baruri. Astea vor rămâne. Din evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele – mai ales în spaţii închise – sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemiologice. Şi probabil va mai trece un timp până să se poată da drumul la restaurante, cel puţin în spaţii închise. După data de 15 mai, pe baza evaluărilor pe care le avem în momentul de faţă, nu se vor deschide restaurantele, cafenelele şi barurile, nici din spaţii închise, nici din spaţii deschise. În funcţie de evoluţia epidemiei, în funcţie şi de evoluţia condiţiilor meteorologice, nu excludem posibilitatea ca cele în spaţii deschise, în anumite condiţii, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie. Că sezonul, hai să fim cinstiţi, începe cam în jurul datei de 15 iunie şi, în realitate, după 1 iulie merg oamenii foarte serios. Deci, nu excludem varianta asta. E adevărat, riscul epidemiologic în spaţii deschise pentru restaurante, cafenele este mai mic, dar şi aici trebuie să ţinem cont că există un risc şi să luăm măsurile de protecţie specifice pentru a reduce riscul de răspândire„, a precizat Orban, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Orban a arătat că după data de 15 mai, deplasarea în afara localităţii va fi permisă pentru motive întemeiate: deplasări de serviciu, deplasări la rude, deplasări pentru activităţile agricole.

Dacă dăm drumul la alpinism, la deplasări montane, înseamnă că se pot duce la munte. Adică va exista o anumită relaxare şi în ceea ce priveşte deplasarea în afara localităţilor, care va creşte cererea şi pe unităţile de cazare. Ştiu că ele sunt legate şi de restaurante, dar încă nu putem da drumul la restaurante acum. (…) Suntem atenţi şi la economie, dar sănătatea e de bază, iar dacă e să o luăm, contribuţia la Produsul Intern Brut a HORECA este limitată, o putem duce încă o lună jumate, două, a afirmat Ludovic Orban.

Vrei sa fii la curent cu noile stiri? Da-ne un like!