Eduard Romanyuta a câștigat Selecția Națională Eurovision din Republica Moldova și va reprezenta această țară la Eurovision 2015 în Viena.

Eduard Romanyuta, în vârstă de 22 de ani, originar din Ucraina, a câștigat Selecția Națională de la Chișinău cu piesa ”I want your love”.

Astfel că pentru prima dată în istoria de 11 ani de participare la Eurovision, Republica Moldova va fi reprezentată de un artist străin.

Piesa ”I want your love” a fost clasată pe primul loc la televoting iar de juriu pe locul doi. Astfel că după cumularea celor două clasamente, Eduard Romanyuta a ieșit învingător dintre cei 16 finaliști.

Victoria ucraineanului nu a fost văzută cu ochi buni de artiștii moldoveni care au anunțat că îl vor boicota. Primul care a reacționat a fost Pasha Parfeni, cel care a reprezentat Moldova în 2012 la Eurovision în calitate de interpret și compozitor, iar în 2013, ca și compozitor.

Atât de evident că aproape totul este cumpărat. Păcat… îmi este rușine”, a scris Pasha Parfeni pe o rețea de socializare.

Valeria Pasa a fost favorita juriului, care i-a acordat 12 puncte, însă moldoveanca nu a fost pe placul publicului.

Eduard Romanyuta s-a înscris la Selecția din Moldova, întrucât televiziunea de stat din Ucraina nu va participa în acest an la Eurovision din cauza războiului.

Republica Moldova va participa în prima semifinală Eurovision 2015, din data de 19 mai, alături de România, Rusia, Grecia, F.Y.R. Macedonia, Estonia, Olanda, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, Albania, Georgia și Ungaria.

Prima participare a Republicii Moldova la Eurovision a fost în 2005, când trupa Zdob și Zdub a făcut ravagii pe scena de la Kiev cu piesa “Bunica bate toba”, ocupând locul șase în finala Eurovision.

Finala internațională Eurovision 2015 va avea loc la Viena pe 23 mai.