Jurnalistul britanic Stuart Ramsey a plătit cu 2000 de euro românii care apar în reportajul difuzat de Sky News cu privire la traficanții de arme din România. DIICOT i-a anchetat miercuri pe românii care au apărut în reportajul televiziunii britanice.

Făcătură de 2000 de euro, așa s-ar putea numi reportajul realizat de ”prestigiosul” jurnalist britanic Stuart Ramsey și difuzat de televiziunea Sky News.

Britanicul a venit cu o echipă de filmare în România și a regizat un reportaj despre traficanții de arme din România care ar vinde armele către jihadiști.

În realitate, totul a fost regizat, cei care au apărut în reportaj erau plătiți, iar replicile stabilite dinainte. Iar armele filmate nu erau încărcate și nu erau arme de luptă ci de vânătoare.

Aurelian Mihai Szanto, intermediarul din reportajul Sky News, a declarat miercuri, jurnaliștilor români, după ce a fost audiat la DIICOT, că s-a lăsat păcălit de cei care au făcut materialul despre traficul de arme şi a acceptat să fie făcut acel documentar, cu oameni pe post de “actori”, cu întrebări şi răspunsuri prestabilite, despre care i s-a spus că va fi difuzat în decembrie, cu menţiunea la final că persoanele care apar sunt fictive.

Procurorii DIICOT l-au audiat mai multe ore pe Aurelian Mihai Szanto, acesta spunând că le-a prezentat anchetatorilor toate probele şi a dat o declaraţie completă despre ce s-a întâmplat la filmarea din 31 iulie făcută de patru jurnalişti de la Sky News în România.

Ce declar este totul adevărat şi o fac pentru imaginea mea şi imaginea României, în primul rând pentru că sunt român şi sunt mândru cu asta”. Toată lumea greşeşte în viaţă, toată lumea face prostii. Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, dacă sunt de acord să filmez un documentar pe teritoriul României în legătură cu  traficul de arme care se desfăşoară pe tot continentul est-european. (…) Mi s-a comunicat că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu aceste traficuri de arme, pentru informarea populaţiei, ca să fie vigilentă, să aibă ochii în patru, în caz de suspecţi. Bineînţeles nu pe gratis, o remuneraţie pentru actorie, pentru prezentare. (…) Ei mi-au mai pus în vedere să se desfăşoare această activitate într-un loc foarte retras, ascuns de ochii lumii, iar ei vor spune că se află la graniţa cu Ucraina. Ei aşa o să declare în documentar”, a spus Szanto, la ieşirea de la DIICOT.

Szanto a mai spus că a primit asigurări de la jurnaliştii Sky News că la finalul documentarului se va menţiona că toate persoanele care apar în filmare sunt fictive: Acum, eu vă spun că am pus botul, bănuiesc. L-am sunat pe prietenul meu, m-a asigurat că totul este OK. Ei mi-au cerut să le prezint, dacă se poate, arme de război. Comunicarea mea către ei a fost: «Nu, nu pot să vă ofer arme de război, pe teritoriul României nu găseşti aşa ceva, nu este zonă de război, nu este Afganistan, nu există aşa ceva, dar pot să vă aduc nişte arme de vânătoare, care pentru acest documentar, acest scenariu, se pot folosi, ca să explici la oameni cum se fac aceste chestii»Eu, bineînţeles, că la momentul respectiv doar m-am gândit la o chestie de prezentare, nu la o ştire bombă, care a căzut efectiv ca o bombă peste toată Europa. Respectivii au venit în ţară, iar la hotel mi s-a comunicat scenariul, care urma să se pună în practică. (…) Mi-au scris pe o hârtie nişte întrebări, pe care eu urma să le transmit oamenilor mei, întrebări la care ei ofereau şi răspunsurile.

Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că ”până la această oră, se confirmă un scenariu pus la cale de către jurnaliştii britanici” în cazul materialului în care mai mulţi bărbaţi înarmaţi încearcă să vândă arme ziariştilor de la Sky News.

Persoanele mascate care apar în filmare au fost identificate, iar armele pe care le tranzacţionau au fost găsite, în urma unor percheziţii în judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, a precizat procurorul-şef al DIICOT.

Televiziunea britanică Sky News a transmis în 6 august ancheta jurnalistică despre care a spus că a fost filmată în România, realizată de jurnalistul Stuart Ramsay, în care presupuşi traficanţi le prezintă jurnaliştilor arme pe care ar fi intenţionat să le vândă.

Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie”, au scris jurnaliştii de la Sky News.

Aceştia susţin că s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal de la telefon, înainte de a opri pe o pajişte. Doi bărbaţi le-au cerut apoi jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia. Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele.

Numai că autorul reportajului difuzat de Sky News s-a întâlnit cu „intermediarul” Aurelian Mihai Szanto în parcarea hotelului în care a fost cazată echipa de filmare, aceștia fiind surprinși de camerele de filmare.

Într-una din imaginile înregistrate de camerele de supraveghere se observă cum „intemediarul” se îndreaptă cu mâna întinsă pentru salut spre unul dintre însoţitorii lui Ramsey.

Într-o altă fotografie, se poate vedea cum jurnalistul Stuart Ramsey se deplasează prin faţa hotelului, însoţit de echipa lui, dar şi de „intermediar”.

Postul de televiziune Sky News a anunţat, miercuri, că susţine în totalitate, în continuare, materialul publicat duminică, privind presupuşii traficanţi de arme din România. De altfel, Sky News a postat din nou pe site miercuri materialul filmat de jurnalistul Stuart Ramsay.

“Stuart Ramsey şi echipa sa au oferit un material solid privind vânzarea de arme în România, iar Sky News susţine în totalitate acest material”, a declarat, într-un mesaj transmis presei din România, directorul pentru Relaţii Publice al Sky News, Lucy Ellison.