Fiecare poza din galeria firmei repatriere-romania.ro spune povestea unei intoarceri acasa reusite a unui om care si-a gasit sfarsitul departe de tara.
Cand se stinge un om, se stinge o stea de pe cer care a luminat pentru cei din jurul sau, o lumina calauzitoare in noapte. De aceea se obisnuieste sa aprindem candele in semn de ramas bun.
Primele poze din galeria uneia dintre acela mai mari firme ce asigura servicii de repatriere prezinta modele de sicrie. Unul este ocru, altul maro inchis si contrasteaza cu lenjeria fina si alba in care va fi asezat defunctul.
Un om trebuie sa doarma intr-un loc placut si curat. Romanii care sunt repatriati din spatiul european sunt asezati in doua sicrie pentru mai multa siguranta. Primul este din zinc si al doilea din lemn masiv.
Pozele cu sicriele complet echipate ofera garantia ca firma are in stoc aceste locuinte de veci indispensabile in transportul funerar si in repatriere. Langa ele stau crucile. Asa se obisnuieste sa se puna la mormantul oricarui crestin ca lumea sa stie cine este cel care se odihneste sub acest petic de pamant, in ce an si in ce zi s-a nascut si cand s-a stins din viata. Toate acestea sunt momente solemne, cand este vorba de cineva apropiat si foarte drag. Tot firma ce se ocupa de repatriere pune la dispozitia familiei si crucea inscriptionata cu aceste informatii.
Pozele care urmeaza prezinta sicriele peste care sunt asezate ca semn de recunostinta aranjamente funerare din flori naturale. Tristetea florilor este greu de descris in cuvinte.
Privesc fotografia si parca imi vin in minte versurile de o tristete coplesitoare: „N-a stii nimeni ca m-am dus/Numa’ or vedea ca nu-s/
Sus e cerul, larga-i lumea/Bine c-a-nfrunzit padurea/Hai, hai, haidi, hai, dihai, dihai/Pe sub flori ma leganai.”
Masinile funerare care vor fi trimise dupa cel drag sunt si ele in fotografii. Unele au usile inchise si sunt prezentate gata sa plece la drum lung, altele au sicriele asezate in lacasul special din inox care straluceste de curatenie.
Dar pozele nu spun totul despre stradania echipei din tara unde a avut loc decesul ca trupul neinsufletit sa fie pregatit atent si sa poata fi trimis celor dragi.
Decedatul este preluat de firma de la locul in care a suvenit decesul si dus in salile special amenajate si autorizate, sa ii se acorde ingrijirea atenta ce i se cuvine. Preluarea sa este decenta si discreta, trupul neinsufletit este acoperit si dus in conditii de maxima igiena sa fie spalat, imbalsamat, imbracat elegant si asezat in sicrie.
Si actele care trebuie sa il insoteasca obligatoriu se obtin greu, fiindca unul dintre membrii echipei trebuie sa alerge la autoritati si sa completeze dosarul. In Germania eliberarea actelor se face numai cu programare. Cei care se ocupa de procurarea actelor care trebuie sa insoteasca decedatul au cunostinte de limbi straine, fiindca se adreseaza functionarilor, la nevoie traduc acte romanesti si fac cereri pe care le depun la diferite institutii.
Toate acestea nu se vad in poze, dar imaginea sicriului perfect depus la capela si a pozei defunctului inconjurata de flori si de cei dragi spun povestea finala a misiunii indeplinite si ce poate fi mai linistitor decat atat?
Un om care a murit are nevoie mai mult ca oricand de ajutorul celor dragi si ai sufletul impacat cand alegi cea mai buna firma de servicii funerare care sa ii asigure o inmormantare decenta.
Apartinatorii aleg pentru el sicriul de calitate, florile proaspete si frumoase, locul de veci, hainele cu care isi ia adio de la cei dragi.
De cele mai multe ori insa familia este coplesita de nenorocire sau complet neputincioasa si trebuie cineva energic si cu experienta care sa se ocupe de tot. De pilda in cazul repatrierii, familia se afla la mii de kilometri distanta si angajatii firmei care au preluat cazul fac totul ca decedatul sa fie pregatit la timp.
Firmele de pompe funebre care se implica total in repatriere reintregesc familiile post-mortem prin daruirea cu care lucreaza. Este foarte important pentru un parinte sa isi aduca acasa copilul mort, fiindca nu ar putea suporta o durere si mai mare decat moartea lui, adica ingroparea lui in pamant strain care este mai grea decat moartea!
Angajatii firmelor de pompe funebre sunt asemenea unor prieteni buni care sunt alaturi de tine pana la sfarsitul ceremoniei.
Daca vrei sa afli mai multe despre activitatea acestor oameni de omenie, citeste evaluarile clientilor si te asigur ca ti se vor umple ochii de lacrimi.
Un apartinator spune:„Nu voi uita niciodata ce ati facut pentru mine! Noi, cei apropiati, am reusit sa ne linistim dupa ce sicriul a fost adus la capela si am stiut ca el isi va gasi odihna si linistea in tara. Va rog sa ne iertati pentru intrebarile repetate, pentru tonul nervos, in sfarsit, daca nu ne-am manifestat cum se cuvine intreaga recunostinta!”
Alta persoana care a pierdut pe cineva drag la mii de kilometri de tara scrie: „Din momentul in care ne-ati transmis condoleante si v-ati manifestat mereu empatia fata de noi v-am asimilat familiei. Nu am putut sa va percep ca un furnizor de servicii, din moment ce si pretul l-ati stabilit cu atata onestitate. Datorita dumneavoastra inmormantarea a fost decenta si avem un mormant pe care sa il ingrijim cu dragoste si la care sa plangem.”
Zilele trecute o mama de 37 de ani a murit in Anglia, iar cei apropiati au putut sa o aduca acasa gratie acestei firme de pompe funebre care s-a ocupat de repatriere.