Ma aflam intamplator in curtea unui spital, cand am vazut cum  personalul scoate un decedat din salon, sa il duca la morga. L-au scos pe un carucior care trancanea din toate incheieturile si parea sa se prabuseasca sub greutatea trupului neinsufletit care era invelit intr-un cearsaf patat.

De sub cearsaf, decedatul dadea semne sa alunece si sa cada pe pavaj.

In ziua aceea nu am putut sa ma concentrez sa fac nimic. M-am gandit la doua lucruri:

  1. Ce este omul?
  2. Cum m-as fi simtit sa fie al meu cel de sub cearsaf?

E trist sa platesti cinstit ca mortului tau sa i se acorde ingrijirea de care are nevoie si pe care sa o merite si sa afli ca nu este tratat cu respect si este dus cu o masina plina de praf, care tocmai s-a intors de la alta inmormantare!

Serviciile de  repatriere decedati din Anglia oferite de cea mai buna firma de profil ofera nenumarate garantii referitoare la tratarea cu respect a decedatului. Iata care sunt acestea:

-preluarea decedatului se face conform normelor de igiena si legislatiei. Trupul neinsufletit nu este expus privirilor indiscrete, ci este protejat, mai ales ca nu este aranjat. Acest mod de lucru protejeaza multi oameni si asa trebuie sa se intample intr-o tara civilizata. Preluarea decedatului discret in cazul unui accident sau a unei morti violente protejeaza:

-memoria decedatului  si a apartinatorilor

-oamenii care au parte de o astfel de imagine sumbra.

Ma infior de cate ori vad un om mort intr-o caruta, intr-o masina, expus vederii tuturor. Firmele care lucreaza cu respect si decenta preiau decedatii cu autoutilitare speciale. M-ar durea cu atat mai mult sa stiu ca persoana draga mie este nedreptatita in acest mod acolo, departe, in strainatate, iar eu nu pot sa o apar.

Dupa preluare, conteaza mult unde este dusa. Nu mi-ar placea sa stiu ca este pregatit intr-un spatiu improvizat, cu echipamente rudimentare de oameni complet neseriosi care fac glume pe seama mortului meu.

Persoanele la care tinem enorm, vii sau moarte valoreaza mai mult ca aurul pentru apartinatori.

Fiind vorba despre repatriere, nu as vrea sub nicio forma sa lipseasca vreun act din dosarul de repatriere ca intoarcerea acasa sa fie intrerupta si decedatul sa fie tratat ca un infractor.

Dar asteptarile apartinatorilor au in vedere si confortul olfactiv al participantilor la ceremonie si transportul funerar.

Batistele pe care le tin la nas participantii la priveghi sau la inmormantare sunt reprosuri la adresa apartinatorilor care nu au ales corect firma care sa se ocupe de defunct.

Este adevarat ca victimele accidentelor sau cei care au decedat ca urmare a bolilor infectioase nu pot fi imbalsamati, dar li se poate face la fel de bine o injectie de conservare.

Nu as vrea ca decedatul pe care l-am iubit mult de tot sa fie adus in tara de un sofer neserios, caruia nu ii pasa ca se topeste sicriul de caldura si uita sa seteze temperaturi scazute in habitaclul in care se depune sicriul.

Sicriele vin sigilate din majoritatea tarilor europene, dar orice apartinator vrea sa stie ca mortul sau a fost bine pregatit si ca in spatele sigilului este neasemuit de frumos.

Firma prezentata mai sus ofera si servicii care tin de domeniul funerar, dar originale, cum ar fi:

-incinerare si aducerea urnei funerare in tara

-dezhumarea ramasitelor si aducerea lor in tara.

Salariatii aceste firme ii ajuta pe apartinatori sa is tina promisiuni pe care din motive obiective nu au reusit sa le indeplineasca.

Cu ajutorul acestui furnizor de servicii devotat, oamenii isi pot aduce acasa si pe cei care mor din cauza accidentelor de circulatie pe meleaguri straine. In cazul acestora costurile sunt 0 si acelasi furnizor de servicii ajuta familia sa primeasca despagubiri.

In cazul altor cauze ale decesului trebuie sa stiti ca preturile sunt accesibile tuturor si informatii referitoare la tarif le puteti obtine telefonic sau completand formularul cere oferta de pret.

Omul este trecator, dar lasa in urma sa fapte bune, munca de-o viata si amintirile. Apartinatorii au datoria de onoare sa ii organizeze ceremonia de ramas-bun si sa vegheze ca la sfarsit de drum sa primeasca atentia care ii se cuvine.

Vestea buna este ca in prezent exista firme de pompe funebre care tin cont de dorintele apartinatorilor si organizeaza legal si decent repatrieri la preturi accesible sau cu costuri 0 in cazul unui accident de circulatie.

Multi dintre furnizorii de servicii sunt atat de devotati fiecarui caz in parte, incat indeplinesc 100% dorintele apartinatorilor. Acestia au libertatea de a se ocupa de cumpararea si trimiterea hainelor pentru ca defunctul sa fie elegant.

Viata si moartea sunt doua fete diferite ale aceleiasi monede. Supravietuitorii le sunt datori celor cu care au impartit binele si raul si trebuie sa ii aduca acasa de peste mari si tari, mai ales ca exista firme care se ocupa in totalitate de repatriere.

In cazul in care ai pierdut pe cineva drag, nu uita sa apelezi la firma prezentata de mine si nu iti ramane altceva de facut decat sa astepti linstit acasa.

Romanii trebuie sa se intoarca acasa in glorie, fiindca iubesc pamantul acesta si cei care au plecat, au ales instrainarea, sa faca rost de bani si sa infrumuseteze acest pamant.

Nicaieri vorba nu este mai dulce, traditiile mai frumoase, painea mai hranitoare si oamenii mai buni ca acasa! Sa ne cinstim mortii si sa pretuim firmele care se ocupa de ei!

…E mult de-atunci de cand mi s-a frant sufletul vazand mortul acela al nimanui care era scos din spital, sa fie dus la morga…