Remus Cernea, deputat independent în Parlamentul României, a pus gând rău Catedralei Mântuirii Neamului. Parlamentarul a iniţiat un proiect de lege prin care vrea stoparea finanţării lăcașului de cult din bani publici. Biserica Ortodoxă Română spune că dacă acest proiect de lege va fi adoptat, Catedrala Mântuirii Neamului riscă să nu mai fie finalizată.

Deputatul Remus Cernea cere modificarea legii privind alocarea de fonduri din bugetul de stat pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

„Alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234 din 21 martie 2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 261/2005 şi Legea nr.376/2007, se modifică şi va avea următorul cuprins: „(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, fără contribuţii din bugetele Ministerului Culturii şi Cultelor, autorităţilor administraţiei publice locale ori alte altor instituţii publice”, este articolul pe care vrea să-l modifice Remus Cernea.

Deputatul spune că după 2007 au fost acordate zeci de milioane de euro din partea Guvernului României (prin nenumărate Hotărâri de Guvern), a parlamentului prin votul asupra bugetului anual, a primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, a unora dintre primăriile de sector, a unor primării de municipii şi comune din ţară, a unor regii autonome şi instituţii publice, pentru Catedrala Neamului.

„În anul 2005, Guvernul României a acordat ilegal, cu titlu gratuit şi cu încălcarea Constituţiei (Art. 136, alin. 4), un teren de 11 hectare (în valoare de 180-200 de milioane de Euro) situat în centul capitalei către Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române pentru construirea acestei catedrale. Dar proprietatea publică este inalienabilă, nu poate fi dată gratuit în proprietatea nimănui. Poate fi doar inchiriată ori concesionată!   În acelaşi timp, s-a pretextat că nu există fonduri suficiente pentru cercetare ştiinţifică, educaţie, sănătate, probeme sociale şamd. România a construit mii de biserici şi a alocat pentru culte, în ultimii ani, sume mai mari decât pentru cultură şi cercetare la un loc.   Cheltuirea unor sume uriaşe din fonduri publice pentru un astfel de proiect al Bisericii Ortodoxe Române este de nejustificat moral, democratic şi ca oportunitate de utilizare a resurselor ţării. Biserica are deplină îndreptăţire să construiască o catedrală sau mai multe, dar exclusiv din donaţii şi alte fonduri proprii, nu din banii publici ai uneia dintre cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene.   În plus, acordarea de către guverne a unor sume importante din fondul de rezervă chiar în apropierea campaniilor electorale a generat critici cu atât mai îndreptăţite din ţară şi străinătate. La protestele din ultimii 4 ani mereu s-a strigat şi au fost afişate bannere care afirmă voinţa foarte multor cetăţeni: “Vrem spitale, nu catedrale”.   Textul legii intrate în dezbaterea parlamentului este simplu şi vine să repare o decizie profund greşită luată în 2007 la iniţiativa partidului populist şi extremist România Mare. Guvernul de la acea vreme s-a opus, dar lucrurile au fost decise de către parlament“, spune Remus Cernea.

La auzul veștii, Reprezentanții Patriarhiei Române susțin că dacă statul nu mai dă bani, Catedrala Mântuirii Neamului ar putea să nu mai fie terminată.

Pe 1 august 2015,  Guvernul Ponta a alocat 25 de miliarde de lei vechi pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

În cei trei ani și șase luni de lucrări, Catedrala a înghițit peste 46 de milioane de euro și mai are nevoie de încă 45 milioane de euro ca să fie finalizată la ”roșu”. La care se mai adaugă alte 100 de milioane de euro pentru picturi și amenajări interioare și exterioare.

În decembrie 2011 se turna prima cifă de beton la Catedrala Neamului, după aproape trei ani şi şase luni, construcţia a fost ridicată în proporție de 60%.

Însă mai e nevoie de încă doi ani ca BIserica să aibă uşi şi ferestre, catapeteasma pictată şi să permită să se facă slujbe.

La Catedrala Neamului se vor folosi 100.000 de metri cub de beton, 45.000 de tone de armătură rigidă şi aproximativ 25.000 de tone de armătură flexibilă, de zece ori mai mult decât la un bloc de zece etaje.

Catedrala Mântuirii Neamului se va ridica până la 120 de metri înălţime, va avea tot atâta lungime şi va putea adăposti aproximativ 5.000 de credincioşi. Spaţiul liturgic principal de la parter este completat de două săli polivalente în subsol, plus galerii şi spaţii expoziţionale cu circuit de vizitare la nivelurile superioare.

Catedrala Mântuirii Neamului va costa circa 200 milioane  euro și va fi dotată cu turlă zgărie-nori, săli polivalente şi apartamente de protocol pentru preoţi, heliport, adăpost antiatomic, şi va fi construită astfel încât să reziste la cutremure de cel mult 8,5 grade pe scara Richter.