Am putea crede că în context actual totul este mai favorabil și mai ușor când vine vorba de proiectarea unei case. Sunt legi ce impun ca un constructor să ofere și loc de parcare, spațiu de depozitare, nu se mai merge pe ideea de locuință înghesuită, ci trebuie respectate cerintele legii locuinței cu privire la suprafețele minime ale camerelor.

Mai mult decât atât, pentru cei care își doresc construcția propriei case unde controlul proiectului este de mare interes, când totul este trecut sub filtrul dorințelor și se intenționează a realiza o investite durabilă, dar și rezonabilă, cu atât mai mult regulile de proiectare au în vedere reperele de calitate.

Iată și ce pași aparent simplişti ar trebui urmați pentru ca planul de proiectare case să devină și o realitate a ta:

  • Înainte de a te apuca setează un buget.

Desigur nu poți să te gândești în mod limitat, însă dacă nu ai o viziune clară despre asta atunci lucrurile pot fi destul de copleșitoare. Odată ce temelia este turnată nu mai durează prea mult timp până când casa este ridicată. Totuși, este de preferat să se urmeze un astfel de plan activ, pentru că altfel delăsarea atrage după sine amânări ce înseamnă bani în vânt. Ținând cont că factorii climatici pot afecta construcția realizată până în acel moment dacă nu exista un plan de conservare corespunzator, riscurile sunt destul de mari când se stagnează, astfel pot aparea infiltraţii, igrasie, se poate degrada zidăria sau betoanele turnate pana în acel moment de la fenomenele îngheț-dezgheţ, armatura poate coroda, dacă se lasă mult timp expusă etc.

  • Una din cele mai des întâlnite probleme este alegerea tipului de cărămidă.

Aceasta depinde și de tipul de structură care fie este pe cadre monolite din beton în care pereții au doar rolul de închidere și compartimentare, fie însăși zidurile reprezintă soluția portantă. În prima variantă, zidăria se poate alege doar din considerente de izolație termică, dar și din punct de vedere al randamentului cu ridicarea zidurilor. O variantă ar fi blocurile din BCA(beton celular autoclavizat) cu un coeficient de conductivitate termică λ cuprins între 0,12-0,15W/mm cu dimensiunea laturii maxime de până la 60 cm, obţinând un randament maxim in execuție. O alternativă a BCA-ului ar fi blocurile ceramice din argila arsă(cei drept mai casante) cu dimensiuni ceva mai mici faţă de BCA(la jumătate) și cu un coeficient de conductivitate termica, λ, cuprins între .0,15-0,25W/mK.

Mai nou pe piață exista cărămizi foarte bune termoizolatoare termice cu λ=0,08 W/mK, la care întregul volum de goluri 50-55% este umplut cu vată bazaltică. Principalul avantaj al utilizării este ca nu ar mai necesita o grosime la fel de mare de izolatie pentru anveloparea finala a fațadei, comparativ cu cele doua soluții anterioare, dezavantajul fiind costul de achiziție ridicat, dar și faptul că este o soluție nu foarte testată în timp îndelungat, fiind de câțiva ani apărută pe piața din România.

Comparațiile de acest gen contează privind costurile, însă și calitatea construcției, ținând cont de viitoarea eficienţă energetică a casei, cât de bine păstrează temperaturile optime și confortul în interior. În schimb, dacă zidurile reprezintă structura portantă trebuie acordată o maximă atenție în alegerea acesteia și trebuie sa îndeplinească mai mult cerințe de rezistenţă, mai ales când vorbim de o zonă cu seismicitate ridicată, (ag>0.20g) cum ar fi forța de compresiune capabilă (min 15-20N/mmp), un minim de robustețe dat de volumul golurilor ce se recomandă să nu depăşească 45%-47%, o densitate de minimum 950 kg/MC etc. Importantă este și clasa mortarului și rețeta acestuia. Un mortar min M50Z-M100Z este întotdeauna indicat. O cărămidă portantă va avea nevoie întotdeauna de o izolație suplimentara la exterior, cel puțin egala cu cea a zidariilor prezentate mai sus.

Din punct de vedere economic cea mai eficienta soluție rămâne cea cu blocuri din BCA, ce are avantajul de a se executa mai rapid, de a se tencui mai ușor și cu un consum de mortar mai redus, este mai ușor de manipulat, are o greutate redusă și încarcă mai puțin structura, oferind în același timp și un confort termic decent. Rosturile verticale și orizontale ce se umplu cu mortar sunt de doar câțiva milimetri, astfel reducându-se volumul punţilor termice.

  • Cum rămâne cu materialul din care se realizează placile pentru etajele casei?

De la caz la caz și funcție de zona seismică în care se dorește edificată construcția planşeele pot fi atât atât cu grinzi din lemn ecarisate, dar și în soluție monolită. În zonele cu seismicitate ridicată ag>0.20 dacă vorbim de un planșeu ce trebuie să suporte un nivel locuibil se impune realizarea unui plăci din beton armat sau un planșeu coroborant alcătuit din elemente ceramice și suprabetonare armată. Dacă în schimb deasupra ultimului planșeu este doar un pod sau acoperișul în această situație se poate executa un planșeu simplu din grinzi de lemn.
În restul zonelor ag<0.20g de la caz la caz planşeele pot fi din lemn indiferent dacă susțin un nivel locuibil sau nu. Din punct de vedere economic un planșeu din lemn dimensionat și executat corect, tratat, ignifugat etc. nu este cu mult mai ieftin faţă de un planșeu în soluție din beton.

  • În ceea ce privește compartimentarea, de regulă o familie își dorește ceva de care nu a avut încă parte.

Dacă au locuit în apartament de bloc, se vor orienta prin raportare la acesta. Atenție însă, înălțimea la o cameră de bloc față de case este mai scundă. Ar putea să intervină și o falsă percepție. O înălțime libera minimă impusă de norme este de 2.60m. Desigur un spațiu open space generos necesită și o înălțime mai mare, pentru a nu crea o senzație de disconfort.

Compartimentarea în sine ar trebui  să țină cont de nevoile fiecărei familii și la raportarea pe viitor – o familie fără copii la momentul construcției, însă cu planuri în acest sens pe viitor.
Ține cont de vecinătăți. Modul în care ferestrele de la casă se deschid, ce se vede pe acel geam contează de asemenea. Până la urmă oricine caută intimitate. De asemenea, dacă se dorește o casă cu parter și unu sau două etaje poate, atunci din start se va dori orientarea spre a găsi un teren unde casele sunt  înalte. A respecta înălțimea construcției față de vecini într-o comunitate înseamnă în egală măsură și a respecta pe ceilalți, regimul de înălțime fiind un reper cu dovadă de bun simţ până la urmă și nu trebuie în niciun caz sa umbrească casele din jur. Pentru acest lucru în cazul în care distanţele faţă de vecini sunt reduse se întocmesc studii de însorire.

  • Casă cu curte, un alt concept ce poate produce confuzie.

Desigur că avantajul de spațiu la o casă se referă implicit la spațiul verde ce împrejmuiește zona. Se va dori o curte și deci o priveliște plăcută. Însă dacă accesul din casă spre aceasta este anevoios sigur ceva este greșit. Astfel, este de la sine înțeles că zona de living trebuie să fie în așa fel gândită și amplasată pentru a fi în relație cu grădina, bucătăria cu terasa de asemenea. Când nu se au în vedere aceste aspecte de la bun început lucrurile sunt mai puțin practice în modul de exploatare a spațiilor.

Acestea sunt doar câteva dintre acele repere pe care orice viitor proprietar de casă ar trebui să le aibă în vedere. Nu contează numai visul în sine, dorința. Este într-adevăr destul de măgulitor să visezi că deții o casă cu etaj, însă pe cât de somptuoasă pare aceasta în viziunea ta, pe atât de minuțios trebuie să se aleagă totul.