Indiferent dacă e vorba de timpul folosit pentru somn şi relaxare sau timpul petrecut în intimitate cu partenerul de viaţă, dormitorul este spaţiul cel mai important dintr-o locuinţă deoarece aici e locul unde (ar trebui să) lăsăm la uşă toate grijile şi ne acordăm timp doar pentru noi.

Dacă dorim ca dormitorul să fie un spaţiu propice relaxării şi confortului nostru, trebuie să ţinem cont de câteva aspecte esenţiale: luminozitate, culori, decor şi de materialele folosite în amenajarea lui.

O condiţie esenţială este să alegeţi ca dormitorul să fie o încăpere retrasă şi liniştită, dacă se poate, aflată cel mai departe de uşa de intrare în locuinţă. Studiile arată că, la nivelul subconştientului, acest lucru ne oferă sentimentul de siguranţă şi protecţie de care avem nevoie pentru a avea parte de un somn profund şi odihnitor.

Un alt sfat este cel de a nu amplasa patul pe acelaşi perete cu uşa, cercetătorii observând că în momentul în care privim spre ieşire ne simţim mult mai în siguranţă.

Totodată, lenjeriile pentru pat trebuie să fie din materiale naturale, plăcute la atingere. dintr-un material antialergic (precum e bumbacul) şi potrivite pentru sezonul în care le veţi utiliza. Materialele din care sunt realizate aşternuturile de pat pot face diferenţa dintre un somn liniştit şi odihnitor, şi o noapte de coşmar. De exemplu, dormind în lenjerii din poliester, transpirăm foarte ușor, iar umezeala o vom simţi toată noaptea deoarece ea este păstrată de către aceste fibre.

cumparamisim-recentnews-2

Nu trebuie neglijat nici aspectul estetic al lenjeriei; puteți alege dintr-o gamă variată de culori şi imprimeuri, modele decorate cu dantelă şi broderii sau chiar monograme, astfel încât lenjeria de pat să devină un element decorativ foarte inspirat în dormitor, unde e recomandat să apelaţi la o paletă de culori calde sau neutre, şi nu puternice.

Mobilierul şi parchetul realizate din lemn, cu toate că sunt mai scumpe decât cele produse din materialele alternative concepute de tehnologia modernă, sunt mai sănătoase şi induc o atmosferă caldă în încăpere. Totodată, folosiţi la amenajarea camerei materiale care nu degajă substanţe toxice, de exemplu, vopsele pe bază de var, lacuri pe bază de apă, etc.

Evitaţi să păstraţi în dormitor flori cu miros puternic, care preiau oxigenul din cameră. În special în această încăpere unde vă petreceţi cel mai mult timp, aerul trebuie să fie proaspăt iar umiditatea în limitele corecte.

Dacă ţineţi cont de aceste sfaturi, veţi simţi o creştere a gradului de confort şi a stării de relaxare în dormitor.