Regele Mihai I împlineşte azi venerabila vârstă de 94 de ani. Este al doilea cel mai longeviv monarh din lume, fiind luat cu aproape un an de  Jean, Mare Duce de Luxemburg, care împlineşte la începutul anului viitor 95 de ani. 

Mihai I al României împlineşte azi 94 de ani şi este printre cei mai vârstnici monarhi ai lumii. A urcat pe tron prima oară la mai puţin de şase ani, pe 27 iulie 1927, după moartea bunicului său, regele Ferdinand, şi a fost detronat trei ani mai târziu chiar de tatăl său.

A revenit la cârma ţării în 1940, după abdicarea lui Carol al II-lea, dar în 1947 a fost forţat să abdice de guvernul condus de Petru Groza.

Chiar dacă a domnit doar 11 ani, Mihai I este simbolul viu al unei istorii de aproape 100 de ani – este singurul monarh în viaţă care a domnit în perioada celui de-al Doilea Război Mondial! În plus, are legături de rudenie cu toate casele regale din Europa.

Următoarea pe lista celor mai longevivi monarhi este regina Elisabeta a II-a a Angliei, verişoară de gradul trei cu regele Mihai. În vârstă de 89 de ani, Elisabeta a II-a are şi cea mai lungă domnie din Europa: 63 de ani. S-a născut pe 21 aprilie 1926 şi a fost încoronată în 1952.

La nunta ei cu prinţul Philip, în 1947, regele Mihai s-a aflat printre invitaţi; la fel şi în 1981, la nunta fiului ei, prinţul Charles, cu Diana, dar şi în 2011, la nunta dintre nepotul ei, prinţul William, cu ducesa Kate Middleton.

Principesa Margareta a publicat duminică pe site-ul oficial al Casei Regale a Românie, un mesaj video emoționant prin care îi urează la mulți ani Regelui Mihai I.