Regele Charles al III-lea are zilele numărate. Monarhul britanic are cancer. Palatul Buckingham a confirmat luni, boala suveranului și a anunțat că acesta a și început tratamentul pentru a se vindeca.

Potrivit comunicatului oficial emis de Casa Regală Britanică, boala a fost descoperită în timpul operației de prostată, pe care a suferit-o recent. Nu este, însă, cancer de prostată.

“În timpul recentei intervenţii medicale a Regelui pentru mărirea benignă a prostatei, a fost observată o problemă separată care suscita îngrijorare. Testele de diagnosticare ulterioare au identificat o formă de cancer. Majestatea Sa a început astăzi un program de tratamente regulate, timp în care a fost sfătuit de medici să-şi amâne îndatoririle publice. Pe parcursul acestei perioade, Majestatea Sa va continua să se ocupe de treburile de stat şi de actele oficiale ca de obicei. Regele este recunoscător echipei sale medicale pentru intervenţia rapidă, care a fost posibilă datorită procedurii sale recente din spital. El rămâne pe deplin pozitiv în ceea ce priveşte tratamentul său şi aşteaptă cu nerăbdare să revină cât mai curând posibil la îndatoririle publice complete. Majestatea Sa a ales să împărtăşească diagnosticul său pentru a preveni speculaţiile şi în speranţa că poate ajuta la înţelegerea publică a tuturor celor din întreaga lume care sunt afectaţi de cancer”, se arată în comunicatul oficial emis de Palatul Buckingham.

Cu puţin mai mult de o săptămână în urmă, regele a fost internat în spital pentru o operaţie de prostată mărită Palatul a descris “forma sa de cancer” ca fiind o “problemă separată de îngrijorare”, neavând legătură cu afecţiunea la prostată.

Regele s-a întors la Londra de la proprietatea sa Sandringham, luni dimineaţă, pentru a începe tratamentul ca pacient în ambulatoriu. Palatul transmite că este “pe deplin pozitiv” cu privire la tratamentul pe care îl primeşte Deocamdată se va retrage de la îndatoririle publice, dar “va continua să se ocupe de treburile de stat şi de actele oficiale ca de obicei”.

Încoronat în mai 2023, Regele Charles al III-lea își va păstra rolul constituţional de şef al statului preluat după moartea Reginei Elisabeta a II-a și va continua inclusiv să semneze documentele oficiale.

În timpul cât urmează tratamentul, regele va ține în continuare audiența săptămânală cu premierul. Cu toate acestea, Palatul a confirmat că „o serie” de angajamente publice viitoare vor fi reorganizate sau amânate.  Regina „va continua programul de îndatoriri publice”.

Se așteaptă ca monarhul să rămână disponibil pentru reuniunile Consiliului Privat, care de obicei se întrunește lunar și este cea mai veche formă de adunare legislativă care încă funcționează în Marea Britanie.