Record de donatori-investitori prin programul de titluri de stat FIDELIS

Cea de-a treia ediție a programului de titluri de stat FIDELIS din 2023, desfãșuratã de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu Morning Glory și Rock FM, a adus un numãr record de donatori-investitori, depãșind edițiile precedente.

1.319 de donatori de sânge s-au alãturat campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor” în perioada 18 septembrie – 3 octombrie și au beneficiat de tranșa special dedicatã donatorilor de sânge cu cea mai mare dobândã oferitã în cadrul acestei ediții, de 7,25%, pentru achiziția de titluri de stat emise în lei, cu scadențã la un an.
„Încheiem o nouã emisiune Fidelis cu rezultate bune, se pare cã românii oferã credit titlurilor de stat, care sunt considerate printre cele mai sigure metode de a investi și oferã randamente competitive. De asemenea, sunt și vor rãmâne neimpozabile. Nu am putut sã nu remarc faptul cã prin aceastã mișcare inițiatã de Morning Glory, Rock FM, la care s-a alãturat și Ministerul Finanțelor și încearcã în mod concret sã susținã solidaritatea, se creeazã deja o comunitate de donatori-investitori. Oameni educați financiar care vor sã își protejeze economiile și care s-au unit într-un scop nobil. 1.037 donatori au investit în prima ediție, apoi 1.293, acum 1.319. Specialiștii ne spun cã sângele donat anul acesta de cãtre investitorii Fidelis va salva peste 10.000 de vieți“, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Investiții de 1,5 miliarde lei în ediția III a Fidelis din acest an

Suma totalã investitã în ediția a treia a Programului FIDELIS a fost de aproape 1,5 miliarde de lei.  Emisiunea cea mai accesatã a fost cea în euro cu scadența la 1 an, dobânda de 3,90%, cu un total de 487.165 milioane de lei, plasați în 3.106 ordine. A doua cea mai accesatã a fost emisiunea în euro, cu scadența la 5 ani, dobânda de 5,30%,  cu un total de 469.102 milioane lei, plasați în 3.121 ordine.
În aceastã a treia emisiune, MF a atras în total 534,8 milioane lei și, respectiv, 191,2 milioane euro, prin a 13-a ofertã primarã de vânzare de titluri de stat FIDELIS, derulatã în ultimii patru ani prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).
Astfel, valoarea celor 13 runde de finanțare derulate în ultimii patru ani la BVB de cãtre Ministerul Finanțelor a depãșit 22 miliarde lei (4,5 miliarde euro).

De ce sã investești în Fidelis

Reamintim cã valoarea nominalã a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Investitorii donatori au beneficiat de scãderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Au beneficiat de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donãrii de sânge începând cu 1 ianuarie 2023.

Cei care investesc în titlurile de stat FIDELIS se bucurã de facilitãți precum:
ü        posibilitatea de a vinde titlurile înainte de maturitate, primind dobândã aferentã perioadei de deținere;
ü        câștigurile cumulate din dobânzi și profituri sunt neimpozabile;
ü        flexibilitate în administrarea și diversificarea portofoliului.