Corina Ţurcan, originară din Republica Moldova, dar având şi cetăţenie română, unul dintre conducătorii holdingului energetic din Federaţia Rusă „Inter RAO”,  cel mai mare producător şi furnizor de energie electrică din Rusia, a fost reţinută vineri, 15 iunie, la Moscova, fiind acuzată de spionaj în favoarea României.

Corina Ţurcan, reţinută de ofiţerii FSB, în urma percheziţiilor efectuate la biroul ei, dar şi la domiciliu, a fost plasată în arest preventiv şi este acuzată că ar fi colaborat cu un om de afaceri care s-ar afla în relaţii strânse cu serviciile de securitate române.

Corina Ţurcan, în vârstă de 43 de ani, absolventă a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM), riscă până la 20 de ani de închisoare pentru spionaj în favoarea României. În cadrul companiei, Ţurcan conduce departamentul „trading”, responsabil de importul şi exportul energiei electrice. În plus, Ţurcan conduce şi cu procesul de furnizare a energiei electrice în Republica Moldova, prin Centrala termoelectrică de la Cuciurgan.

Din 2012, este membră a Consiliului de administraţie al Inter RAO, fiind responsabilă de supravegherea importurilor şi exporturilor de curent electric. Ea deţine în prezent 0,0354% din capitalul Inter RAO.

Potrivit Ziarului de Gardă, Carina Ţurcan a vizitat adesea cancelariile de la Chişinău şi a primit la Moscova diverşi miniştri moldoveni. Însă ea nu a mai trecut pe acasă de câţiva ani, din cauza unor litigii judiciare. Numele ei apare în zeci de firme cu probleme, una dintre ele, „Noi Tehnologii Electrice“, fiind citată în instanţă pentru restanţe şi solicitare de lichidare. Pe fondul acestor probleme, a rămas fără cetăţenia Republicii Moldova, un decret în acest sens fiind semnat pe 21 iunie 2016, exact acum doi ani,  de către fostul preşedinte Nicolae Timofti.

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat oficial după ce autorităţile ruse au reţinut-o pe Corina Ţurcan, precizând că aceasta deţine şi cetăţenia română.

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat oficial Ambasadei Federației Ruse la București detalii suplimentare și clarificări cu privire la cazul menționat. Din datele obținute la acest moment, persoana vizată deține și cetățenie română. MAE atrage atenția asupra caracterului speculativ al informațiilor vehiculate în mass-media ruse și îndeamnă la abordarea cu precauție a subiectului„, se arată în comunicatul MAE.