Cutremur de zece grade pe scara Richter între Mircea Badea și Moise Guran. Realizatorul tv al Antena 3 a anunțat duminică faptul că i-a făcut plângere penală fostului său coleg de trust, după ce aplicația acestuia pentru cutremur a emis o alarmă falsă vinerea trecută, de 10 grade pe scara Richter.

Mircea Badea a sesizat Ministerul Public cu privire la aplicația Biziday privitoare la cutremure, după modelul lui Sebastian Ghiță, care i-a făcut un astfel de denunț lui Sorin Ovidiu Vântu, în urma căreia SOV a ajuns după gratii.

Subsemnatul Badea Mircea Radu, proprietar al blogului www.mircea-badea.ro si realizator de emisiuni la Antena3, doresc sa sesizez Ministerul Public cu privire la urmatoare situatie.
La data de 3.03.2017 abonatii aplicatiei Biziday au primit o alerta de cutremur de 10 grade pe scara Richter. A aparut astfel un sentiment de panica teribila la foarte multi cetateni care au primit aceasta informatie falsa. Prin intensitatea sentimentului de panica si prin dimensiunea raspandirii acestuia consider ca ne aflam in prezenta unui pericol pentru ordinea publica. 
Situatia a devenit subiect de stiri si dezbatere pe toate site-urile si televiziunile de stiri si pe retelele de socializare. Domnul Moise Guran, persoana cunoscuta in spatiul public, este cel care gireaza activitatea si functionarea acestei aplicatii si isi asuma asta, cu subiect si predicat: http://www.ziare.com/stiri/cutremur/nu-a-fost-cutremur-de-10-grade-in-romania-moise-guran-aplicatia-biziday-a-luat-o-razna-1456099”, anunță Badea pe blogul său.

Moise Guran a reacționat imediat la plângerea penală depusă de Mircea Badea la Parchetul General: Un cetatean (utilizator sau nu al aplicatiei Biziday, nu e clar) sustine ca a facut o plangere penala. E ok, asta urma sa fac si eu, chiar daca nu pe email. Daca cetateanul respectiv dorea doar mai multe sharuri, uite il ajut, nu conteaza. Procurorii vor incepe bineinteles o urmarire penala in rem, pentru a determina daca cineva a incercat sa puna in pericol securitatea publica. Noul Cod Penal Art. 404 – Comunicarea de informaţii false Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

În aceeași zi, Dan Popa, un jurnalist de la HotNews, a povestit cum Moise Guran a fost făcut de râs de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care i-a demonstrat că „nu are minime cunoștințe de economie, dar că le mimează cu succes”.

Eram la o întâlnire cu un demnitar destul de rar întâlnit în spațiul public cu opinii personale. Printre invitați era și Moise Guran. A fost singurul care a întârziat la discuții cam 45 de minute. Dar, intrând în sala cu pricină, s-a luat de amfitrion, acuzându-l că are lipsuri în managementul lichidității. La fel ca la întâlnirea anterioară de la sediul Ambasadei SUA. Unde făcuse iar o figură aiurea. Amfitrionul de atunci i-a răspuns elegant, Guran o ținea însă pe-a lui până în momentul în care gazda nu s-a mai putut abține. În fața a 30 de jurnaliști, Isărescu i-a demonstrat lui Guran că nu are minime cunoștințe de economie, dar că le mimează cu succes.  Omul a plecat urgent din sală, simulând o convorbire telefonică urgentă”, a scris jurnalistul HotNews pe pagina sa de socializare.

Aplicația lui Moise Guran a transmis o alarmă de cutremur de 10 grade pe scara Richter, creând panică printre utilizatori. Guran spune că persoanele care știau exact cum funcționează aplicația nu ar fi trebuit să intre în panică pentru că, în cazul unei alerte reale de cutremur ar fi trebuit să se audă vocea lui și nu un ticăit.

Despre securitatea aplicației vă pot spune că am făcut cam tot ce puteam face, iar Alerta de Cutremur a avut un privilegiu special. Asta tocmai pentru că e complet automatizată, nu depinde de oameni. Colegii care se ocupă de partea asta de securitate mi-au interzis să dau orice detaliu tehnic legat de incidentul de vineri seara. Vă pot spune doar atât. În toamnă, înainte de implementarea Alertei și lansarea Aplicației, am mers cu un expert în securitate cibernetică la Institutul pentru Fizica Pământului și am avut cu cei de acolo o discuție legată de modul în care cooperăm și ne securizăm în privința Alertei de Cutremur. Și ne-am securizat bine! Rezultatul a fost că Alerta de Cutremur NU a fost spartă, ea NU s-a declanșat accidental. Mesajul trimis vineri seara NU a fost o Alertă de Cutremur. (…) Sincer să vă spun, aș fi preferat să fie greșeala noastră, să vă pot spune că am greșit și să îmi cer scuze. Dar NU este acesta Adevărul. Vă promit că atunci când îl voi ști, îl voi spune”, a scris Moise Guran.