Scandal monstru la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov. Actorii acuză primăria orașului că a măsluit procedurile de numire a noului director al teatrului.

În orașul în care primarul este cercetat penal și Primăria o instituție aservită acestuia, actorii teatrului ”Sică Alexandrescu”  au decis să nu mai urce pe scenă în semn de protest împotriva încercării Primăriei de a numi în funcția de manager al teatrului un candidat favorizat la concursul din septembrie.

Concursul are două probe: proiectul de management și interviul. La proba de interviu, comisia este obligată să pună întrebări candidatului astfel încât acesta să poată demonstra că este creatorul strategiei de management și că este în măsură să o susțină coerent. Candidatul de la concursul din septembrie a fost respins în luna mai 2016. Domnul Dan Marius Zarafescu a obținut la proba de interviu din mai 2016 nota 5,45. Media de atunci nu i-a permis să promoveze. La concursul din septembrie comisia a fost schimbată în totalitate, astfel încât același candidat a obținut la interviu nota 9,21.

La proba de interviu, cea de a doua probă din cadrul concursului, la care personalul artistic al teatrului a asistat, lipsa de imparţialitate a unei părţi dintre membrii comisiei, respectiv: Beatrice Rancea, Emil Boroghină şi Mircea M. Ionescu, a fost flagrantă. Aceste persoane au încălcat normele de procedură ale concursului, prin faptul că nu au pus întrebări candidatului, ci doar au încercat să convingă pe cei prezenţi că trebuie validat.

Acest lucru poate fi confirmat de către înregistrarea aşa zisului interviu, din data de 29 septembrie 2016 și compararea cu înregistrarea concursului anterior la care candidatul Dan-Marius Zarafescu a participat şi a fost respins (în data de 26.05.2016). Diferenţele de corectitudine în ceea ce priveşte intenţiile şi acţiunile comisiei vor fi astfel clare.

Teatrul numără 21 de actori angajați. Dintre aceștia, 13 protestează, 5 sunt împotrivă și 3 se abțin. Colectivul tehnic și administrativ este și el scindat.

Actori angajați protestatari (în ordine alfabetică): Mihai Bica, Marius Cordoș, Ada Galeș, Maria Gârbovan, Oana Hui, Vlad Jipa , Bogdan Nechifor, Virginia Itta Marcu, Claudiu Mihail, Vlad Pavel, Simona Pop, Iulia Popescu, Bianca Zurovski. Acestora li se adaugă mulți colegi din colectivul tehnic și administrativ, precum și Mariana Hudișteanu, director interimar al teatrului, fost contabil-șef al instituției, Claudiu Goga, regizor angajat și Oana Borș, secretar literar.

Lista actorilor care se opun protestului: Mirela Borș, Gabriel Costea, George Custură , Viorica Geantă Chelbea, Ligia Stan.

Performanțele artistice ale celor din grupul de protestatari sunt de necontestat. Cele mai importante premii acordate în România, premiile UNITER, au revenit unora dintre cei care se află în grupul protestatarilor: de la decana de vârstă, actriţa multipremiată la Gala UNITER, Virginia Itta Marcu, la cel mai tânăr membru al trupei, actriţa Ada Galeş, cea care a obţinut anul acesta Premiul UNITER pentru debut.

În momentul în care corupția riscă să fie demascată și să se descopere motivațiile oneroase din spatele unor abuzuri, atenția publicului trebuie deturnată și găsit un vinovat. În scandalul de la teatrul din Brașov, se încearcă deturnarea atenției de la abuzuri către Claudiu Goga, care anul trecut a făcut gestul extrem de a demisiona din postul de director al teatrului, alegând să rămână doar regizor angajat, în semn de protest împotriva abuzurilor pe care le făcea Primăria asupra teatrului.

Cei 5 actori care se opun protestului, la umbra organizației sindicale pe care o conduc, au depus o declație la Primărie pe modelul mulțumirilor către partid care funcționau în trecutul îndrepărtat: „dorim să felicităm angajaţii Primăriei Municipiului Braşov pentru profesionalismul de care au dat dovadă în organizarea concursului”. Încearcă să manipuleze opinia publică folosindu-se de apartenența la sindicat și de faptul că își pot permite să depună adrese la oficialități în numele consiliului director al sindicatului (3 membri) fără consultarea tuturor membrilor de sindicat, dintre care unii sunt în grupul protestatarilor.

Având în vedere cele de mai sus, majoritatea actorilor teatrului, fără de care niciunul dintre spectacolele Teatrului „Sică Alexandrescu” nu se pot juca, a decis ca începând cu data de 29.09.2016 să suspende, în semn de protest, toate reprezentaţiile până nu se va desfăşura un concurs transparent, cu o comisie imparţială.

Declarația actorilor protestatari:

”Suntem un singur teatru și servim un singur public. Ne interesează doar actul artistic. Și ne-a rămas numai demnitatea de apărat. În toți anii aceștia de când ne-am străduit să avem o calitate înaltă a spectacolelor am urcat pe scenă și nu am refuzat niciodată să jucăm. Între timp a devenit prea mult și prea greu.

Ne pare rău că am ajuns să luăm astfel de măsuri și să suspendăm spectacolele. Doar că am încercat toate variantele de a convinge primăria să organizeze un concurs cinstit. Până acum nu am reușit. Vom continua să vorbim cu #voceacurajului și să ne luptăm pentru demnitate și dreptate.”

Scrisoare deschisă adresată domnului primar George Scripcaru, domnului vice-primar, Costel Mihai, membrilor Consiliului Local Brașov, membrilor comisiei de la concursul pentru ocuparea postului de manager al teatrului din Brașov: domnul Emil Boroghina, doamna Beatrice Rancea, domnul Mircea M. Ionescu.

 

Stimate doamne, stimați domni,

Situația teatrului din Brașov este una critică din cauza imparțialității concursului pentru ocuparea postului de manager al teatrului. În luna septembrie 2016 a fost organizat un concurs ”spectacol” doar pentru a justifica numirea domnului Dan Marius Zarafescu. La interviul din mai 2016, ultima probă din concurs, a obținut nota 5,45, iar în septembrie a obținut 9,21. În septembrie, comisia condusă de către doamna Beatrice Rancea a preferat să laude lucrarea depusă, în loc să pună întrebări candidatului, așa cum prevede legea.

Actorii teatrului din Brașov au asistat la simulacrul de interviu din septembrie 2016 și au decis să suspende reprezentațiile până la remedierea situației.

Din păcate, am constatat recent că situația este mai gravă decât cele expuse mai sus. În mai 2016, în momentul în care a aflat că este respins la concurs, domnul Dan Marius Zarafescu a decis să conteste rezultatul și să trimită mesaje abominabile tuturor membrilor comisiei: Adrian Găzdaru, managerul teatrului Excelsior București,  Attila Gasparik, managerul teatrului din Târgu Mureș, Lucian Sabados, managerul teatrului din Brăila, Carmen Stanciu, prorector U.N.A.T.C „I.L. Caragiale” București. Cu toții au primit mesajele incendiare de mai jos, care conțin injurii, amenințări și blesteme. Oamenii din comisia din mai 2016 au decis în unanimitate să facă publice mesajele primite și ne-au transmis că brașovenii merită mai mult. Aceste mesaje au fost trimise în noaptea de 26 mai și dimineața de 27 mai 2016.

Colectivul de protestari ai teatrului „Sică Alexandrescu” solicită să fie date publicității înregistrările celor două interviuri la care a participat domnul Dan Marius Zarafescu: cel din mai 2016, când a obținut nota 5,45, și cel din septembrie 2016, când a obținut nota 9,21.