Declaraţiile iresponsabile ale lui Iohannis cu privire la Ardeal şi PSD, bagă România într-un război diplomatic cu Ungaria. Comisia pentru Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta a adoptat luni în unanimitate o rezoluţie prin care condamnă recentele remarci ale Preşedintelui României. Parlamentarii ungari califică declaraţiile lui Iohannis drept „anti-minoritate”, şi îşi afirmă angajamentul faţă de cauza autonomiei aşa-zisului Ţinut Secuiesc.

Secretarul de stat din MAE ungar, Levente Magyar a declarat că remarcile lui Iohannis la adresa unguruilor din România, pot fi folosite ca „incitare la ură”, transmite MTI.

Potrivit agenţiei de presă ungare, acesta a mai spus că Iohannis i-a acuzat recent pe social-democraţii români, majoritari în parlament, că ”luptă să le dea Transilvania ungurilor” în timp ce guvernul român ”duce o luptă eroică” împotriva epidemiei de coronavirus.

Levente Magyar a mai afirmat că preşedintele român a etichetat drept ”trădător” pe oricine intră în discuţii cu ungurii şi care nu respinge ferm obiectivele ungare. Potrivit lui Levente Magyar, comentariile preşedintelui român sunt mai mult decât o simplă retorică de politică internă, el adăugând că acestea ar putea avea ”consecinţe ample”.

Secretarul de stat ungar a apreciat că este o ”tradiţie românească să se joace cartea ungară oricând apar dificultăţi pentru a se devia atenţia populaţiei de la adevăratele probleme”.

Ungaria doreşte să-şi dezvolte legăturile cu România, a continuat Levente Magyar, adăugând că guvernul de la Budapesta va continua să ajute comunitatea maghiară şi să o protejeze de ”orice forme de atacuri”.

Răspunzând unei întrebări, el a calificat drept ”dezonorant” faptul că Consiliul Europei a păstrat tăcerea asupra acestei chestiuni.

La rândul său, preşedintele comisiei de politică externă din parlamentul ungar, Zsolt Nemeth, membru al partidului de guvernământ Fidesz, a declarat că şi comisia de politică externă a legislativului român este aşteptată să discute această chestiune săptămâna viitoare. El a mai spus că România ”se luptă cu doi viruşi în acelaşi timp”, adică noul coronavirus şi ”vechiul virus al şovinismului”.