Scandal diplomatic uriaș între Rusia și Republica Moldova. Cinci diplomați ai ambasadei Federației Ruse la Chișinău au fost declarați persona non grata. Au la dispoziție 72 de ore să părăsească teritoriul Republicii. Decizia Guvernului de la Chișinău vine la două zile după ce Congresul SUA a somat Rusia să își retragă trupele militare de pe teritoriul Moldovei.

Artur Sârbu, consilierul Ministrului de Externe și al Integrării Europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur, a confirmat pentru deschide.md, faptul că cei cinci diplomați ruși au fost declarați persona non grata și că trebuie să plece în 72 de ore din Republica Moldova.

Informația a fost confirmată și de ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin, pentru agenția Tass.

”Noi am primit documentul respectiv, îl analizăm. Deocamdată nu comentăm nimic”, a declarat Muhametșin, conform deschide.md.

Cum era de așteptat, Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a calificat drept ‘revoltător’ gestul Ministerului de Externe de la Chişinău de a expulza cinci diplomaţi ruşi şi în opinia sa această decizie este rezultatul unei comenzi venite ‘din Occident, poate de peste ocean’, relatează portalul Dechide.md.

”Guvernarea a comis un gest revoltător în raport cu partenerul nostru strategic Federaţia Rusă’, a scris Dodon pe Facebook. ‘Mă declar profund indignat de această ostilitate afişată a diplomaţiei moldoveneşti şi o condamn în mod categoric. Înţeleg de asemenea ca aceasta e probabil o comandă care vine din Occident, poate de peste ocean, din partea celor care sunt îngrijoraţi că între Preşedinţia de la Chişinău şi Kremlin în sfîrşit s-a creat un dialog constructiv şi eficient. Dar atenţionez cu toată responsabilitatea această guvernare că ea a acceptat să se implice în jocuri geopolitice deosebit de periculoase ale Bruxelles-ului şi ale Washington-ului în regiune. Jocuri ale structurii militare NATO. Nu cred ca îşi dă seama cu ce preţ face acest lucru şi în ce situaţie dificilă şi riscantă poate pune ţara şi poporul. Au făcut un gest urât, care nu va trece fără consecinţe negative”, a scris pe facebook Igor Dodon.