O călătorie cu mijloacele de transport în comun în București ar putea costa din august, 2 lei, față de 1,3 lei în prezent. RATB cere majorarea tarifelor de călătorie pentru a-și acoperi găurile din buget.

Regia Autonomă de Transport Bucureşti solicită Consiliului General al Municipiului București să aprobe majorarea tarifelor pentru transportul în comun, de la 1,3 la 2 lei călătoria. Și abonamentul lunar pe toate liniile urmează să fie majorate de la 50 la 75 de lei, iar un abonament lunar pe o linie – 45 de lei, pe două linii – 55 de lei.

Un abonament general urban plus expres, adică pe toate liniile urbane şi expres – 180 lei.

Preţurile abonamentelor lunare nominale reduse ar urma să fie de 22,50 lei pentru o singură linie, 27,50 lei pentru două linii, şi 37,50 pentru abonamentul pe toate liniile urbane.

Pentru cursele expres costul a două călătorii va fi de 10 lei, pentru 10 călătorii ar urma să se plătească 40 de lei, iar un abonament lunar ar costa 120 de lei.

Un abonament nenominal pentru o zi ar trebui să coste 12 lei, un abonament nominal pentru 7 zile – 25 de lei, iar un abonament nominal pentru 15 zile – 40 de lei.

RATB vrea să amendeze cu zece lei și călătorii care dețin abonamente lunare dar nu le validează la urcarea în mijlocul de transport în comun.

Pentru călătorii care circulă fără bilet în mijloacele RATB, amenda se dublează de la 50 la 100 lei.

Ca să reducă pierderile, RATB vrea ca doar pensionarii cu pensii de până la 1500 lei, să beneficieze de gratuitate pe mijloacele de transport în comun.

RATB cere CGMB aprobarea unui proiect de hotărâre pentru acordarea de gratuitate la transportul cu mijloacele de transport ale RATB pensionarilor cu nivelul pensiei inferior unei limite, în anumite intervale orare, pe baza cardurilor de transport electronice.

Ultima majorare a tarifelor a fost aprobată în februarie 2008, prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nr. 7/2008, iar atunci preţul unui bilet a crescut de la 1,1 lei la 1,3 lei, cât este şi în prezent.

Toate aceste solicitări ale RATB vin după ce pe 20 iulie, ANAF a blocat conturile regiei de transport din cauza unei datorii de 84.868.460 de lei, reprezentând dobânzi şi penalităţi aferente TVA.