Guvernul nu a adoptat marți seară ordonanța privind grațierea. A fost adoptată în ședința de marți doar ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, a anunțat ministrul Justiției, Florin Iordache.

Confuzie națională care a generat o isterie internațională cu privire la ordonanța de grațiere. Guvernul a emis doar o ordonanță pentru modificarea codului penal și de procedură penală în acord cu deciziile CCR. Inițial s-a înțeles că a fost emisă și o ordonanță pentru grațiere. Însă, Ministrul Justiției a precizat că a fost adoptat un proiect de lege pentru grațiere care a fost trimis spre aprobare Parlamentului României.

„Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament. Ordonanța, cât și (…) proiectele de legi nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. Sunt făcute pentru infracțiuni, s-au făcut pentru o mai bună clarificare și pentru punerea în concordanță cu deciziile Curții (Curții Constituționale — n.r.)”, a declarat Florin Iordache.

Ministrul Justiției a confirmat faptul că, potrivit unuia dintre actele normative adoptate marți seară de Executiv, favorizarea infractorului se dezincriminează dacă fapta este săvârșită de un membru al familiei sau de un afin până la gradul 2.

De asemenea, Iordache a precizat că favorizarea este dezincriminată în cazul în care este vorba de emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative.

Guvernul a adoptat, în ședința de marți, un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. De asemenea, Executivul a adoptat, marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

„Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO și, în acest sens, am adoptat proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor”, a declarat Florin Iordache, la Palatul Victoria.

Potrivit lui Iordache, Legea privind grațierea unor pedepse „nu vizează violatorii, faptele de corupție, actele cu violență, recidiviștii, pedepsele cu suspendare”, prioritară fiind recuperarea prejudiciului.

„Cea de-a doua măsură, cea care vizează Legea 254 privind executarea pedepselor, este o inițiativă a vechiului Guvern, pe care am aranjat-o și am pus-o în concordanță cu conducerea ANP, astfel încât să poată fi ușor aplicată. (…) Este vorba de recursul în compensare, la fiecare 10 zile, cei care sunt în penitenciar și beneficiază de niște condiții deosebite practic câștigă câte o zi. Deci practic la o lună câștigă 3 zile”, a spus Iordache.

Conform ministrului Justiției, cele două proiecte de lege „vor merge în procedură de urgență la Parlament”.

Potrivit lui Iordache, Guvernul a luat în ședința de marți și măsuri care vizează penitenciarele.

„Astăzi, odată cu adoptarea bugetului de stat, am venit în completarea acestor măsuri pentru evitarea (…) unei hotărâri pilot la CEDO, cu alocarea unor resurse suplimentarea pentru creșterea cu 50% a normei de hrană, asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea proiectelor de investiții și, în acest sens, (…) au fost alocate fonduri pentru începerea în acest an a două penitenciare de câte o mie de locuri, unul la Caracal, în județul Olt, cel de-al doilea la Berceni, în județul Prahova. Este vorba de penitenciarul Giurgiu, Deva și Codlea, în care se vor crea 350 de noi locuri de detenție și vor fi modernizate 500 de locuri. (…) Problema cea mai importantă pe care am avut-o în vedere este suprapopularea care există în acest moment (…), în jur de 150%„, a precizat Iordache.