Un profesor de la Universitatea din Oxford e convins că noul coronavirus nu își are originea în China, cu toate că asiaticii sunt arătați cu degetul de toată lumea. Boala ar fi circulat liniștită mulți ani în rândul oamenilor, până când și-a găsit condițiile necesare pentru a deveni periculoasă.

Doctorul Tom Jefferson susține că are dovezi clare că noul coronavirus era deja prezent peste tot în lume, cu multă vreme înainte să apară la Wuhan în China.

Iniţial s-a zvonit că boala a scăpat din piața Huanan din Wuhan, sau dintr-un laborator secret din China, undeva în luna noiembrie a anului trecut.

Oamenii de știință spanioli au descoperit urme ale virusului în apa colectată în luna martie 2019, cu multe luni înainte de a fi recunoscută oficial în China.

„Trebuie să înțelegem mai bine cum suferă mutații acest virus. Cred că virusul era deja peste tot. Era în stare latentă, „dormea”, avem un caz în Insulele Falkland în februarie 2020. Cum a ajuns acolo? Mă refer la un vas de croazieră care a circulat între Buenos Aires și Georgia de Sud, acolo a fost primul caz”, a explicat expertul, potrivit The Telegraph.

Cercetătorul bănuiește că boala s-a răspândit pe vas prin intermediul mâncării decongelate. Același lucru s-ar fi întâmplat în 1918 în timpul Gripei Spaniole.

„În 1918, aproximativ 30% din populația Samoei de Vest a murit din cauza Gripei Spaniole, cu toate că nu aveau niciun contact cu lumea exterioară. Răspunsul poate fi unul simplu. Acești viruși se află mereu acolo, nu vin și nu pleacă. Pur și simplu există un factor declanșator, poate să fie densitatea populației umane sau anumite condiții de mediu. Trebuie să aflăm despre ce e vorba”, a menționat doctorul Jefferson.

Italienii au descoperit urme de Covid-19 în decembrie anul trecut, în canalizare.

Asiaticii sunt convinți că boala a originat din Europa și nu mai acceptă să fie considerați țap ispășitor în această situație, notează news.com.