Un nou studiu relevă că măsurile luate în cazul pandemiei de coronavirus au fost disproporţionate şi inutile. Mii de persoane care au fost diagnosticate cu covid au fost internate total aiurea în spitale.

Noul studiu realizat de specialiştii chinezi răstoarnă multe dintre măsurile de protecţie colectivă luate până acum, inclusiv decizia de a interna non-voluntar mii de români infectați cu coronavirus deși nu aveau niciun simptom.

Studiul arată că o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite virusul mai departe.

Din 455 de persoane câte au intrat în contact cu un pacient infectat, dar asimptomatic, niciuna nu a luat boala, arată studiul. Cercetătorii chinezi au pus o persoană testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane, dintre care 25% cu afecţiuni cardiovasculare. Ulterior, specialiştii i-au supravegheat atent timp de 5 zile.

Internările obligatorii, inutile la pacienţii asimptomatici

După aceea, cele 455 de persoane au fost izolate şi monitorizate cu atenţie. Dintre acestea, doar opt au avut semnele unei infecţii respiratorii, dar niciuna nu a luat virusul SARS-COV-2, conform mai multe metode de diagnostic: testarea PCR, analizele de sânge şi examinarea pulmonară prin tomografie.

Aceste noi date vor schimba cu siguranţă modul în care oamenii se vor raporta la acest virus în viitorul apropiat.

Acest studiu ar putea schimba și modul în care se fac internările, iar oamenii se vor gândi dacă le va mai fi teamă când ies din casă.

Studiul cercetătorilor chinezi este indexat de prestigioasa publicaţie National Library of Medicine şi a fost trimis deja experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, se înmulțește în tractul respirator superior uman, adică în nas, faringe și laringe, deci se transmite prin picături de salivă sau mucus, eliminate prin tuse sau strănut. Se pare că simptomele bolii apar la 2-14 zile de la expunerea la virus.

Epidemiologii folosesc, în estimarea virulenței unei boli, numărul R0, care arată câte persoane infectează, în medie, cineva care poartă virusul. În cazul noului coronavirus, R0 pare a fi 2,2, estimarea făcând referire la o populație neprotejată. Dar, posibilitatea opririi răspândirii unei boli depinde și de eventualele măsuri de prevenție (ca vaccinurile) sau de imunitatea căpătată de cei care au avut boala.

De aceea, o boală ca rujeola, pentru care R0 este imens (12-18) poate fi ținută sub control, în timp ce gripa, pentru care vaccinul e tot timpul o loterie, este practic omniprezentă, deși are un R0 foarte mic (1,3).