Luna decembrie pare să fie preferata infractorilor care vor să fugă din România. La un an de la fuga lui Sebastian Ghiţă, încă un politician român şi-a luat tălpăşiţa din ţară.  Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fugit din ţară şi cere azil în Madagascar.

Victor Ciutacu a fost cel care a anunţat fuga lui Mazăre. Jurnalistul susţine că a primit un mail din partea lui Radu Mazăre cu documente în care fostul primar îşi explica gestul. Documentele, adresate cel mai probabil autorităţilor din Madagascar, conţin detalii despre dosarele şi situaţia sa penală.

Sunt o ţintă a statului paralel. (…) Pentru toate aceste motive am decis să cer azil statului Madagascar. Când în România va exista o justitie reală, mă voi întoarce”, ar fi scris Radu Mazăre în finalul documentului, potrivit jurnalistului Victor Ciutacu.

Radu Mazăre ar fi plecat din România în ziua de Crăciun, la ora 13.00, cu o cursă către Paris de pe Aeroportul Otopeni.

Avocatul lui Radu Mazăre, Ioana Focşa, a declarat că a aflat sâmbătă despre plecarea fostului edil.

„Ultima oară am vorbit cu domnul Mazăre la termenul din decembrie, de la Înalta Curte. Nu am aflat despre decizia lui decât astăzi, când s-a făcut public”, a declarat avocatul Ioana Focşa. Ioana Focşa a refuzat să facă alt comentarii legate de plecarea lui Radu Mazăre.

Sâmbătă, în jurul orei 12,00, poliţiştii din cadrul Biroului Supravegherii Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa s-au sesizat cu privire la faptul că un bărbat aflat în control judiciar, în baza unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, nu s-a prezentat pentru a semna în graficul de prezenţă.

După verificările efectuate, cel în cauză a informat ofiţerul de caz că se află pe teritoriul statului Madagascar unde face demersuri pentru a obţine azil politic.

Conform procedurii, poliţiştii constănţeni au sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Menţionăm că măsura privind controlul judiciar nu prevedea interdicţia de a părăsi ţara. Pe toată perioada existenţei măsurii preventive a controlului judiciar, poliţiştii nu au constatat încălcări ale obligaţiilor impuse„, menţionează IGPR.

Jurnalista Sorina Matei, şterge pe jos cu SRI după fuga lui Mazăre.

„Decembrie e luna fugarilor din România. Ghiță fuge de la SRI, pe 19 Decembrie 2016, 1 an nu se întâmplă nimic. Pentru că statul român este praf, instituțiile la fel și există multe complicități. Abia îl devoalează că e în Serbia. În timpul acesta, mai fuge și Popoviciu înainte de condamnare. În UK. De ce? Pentru același motiv: că a putut. Instituțiile sunt slabe. După 1 an, pe stituatia reală și puterea exemplelor că nu s-a întâmplat absolut nimic în aceste cazuri, după condamnarea în primă instanță a prietenului său, Strutinsky, după trei zile, fuge și Mazăre. Cu cursă de linie, de Crăciun, 25 Decembrie 2017. În Madagascar. Că n-o fi el mai fraier decât Ghiță și Popoviciu. Statul român s-a prins abia după 5 zile. Romanian state, deal with this.Toți inculpații invocă neîncrederea în sistemul judiciar șubrezit serios de scandaluri în cascadă, ne confruntăm în premieră cu cereri de azil politic, Hellvig doarme în șoșoni sub o institutie pulbere, structurile de law enforcement sunt zob iar Iohannis veghează cu atenție de pe vreun vârf de munte, de la cucurigu something, citind informări și considerându-se informat. Au înfrânt cu toții”, scrie jurnalista pe pagina ei de Facebook.