Radiografiile dentare, alături de alte modalități de imagistică, se folosesc pentru analiza stării sănătății orale, pentru diagnosticarea eventualelor afecțiuni dentare, dar și în cadrul monitorizării dezvoltării dento-maxilo-faciale sau a anumitor afecțiuni existente.
Imagistica dentară a evoluat rapid de-a lungul ultimilor ani, în prezent fiind posibilă realizarea digitală a investigațiilor de radiodiagnostic dentar. Aceasta modalitate a eficientizat procesul de redare a imaginilor obținute, fiind posibilă vizualizarea acestora într-un timp foarte scurt, față de modalitatea precedentă – cea analogică, unde era necesar un timp mai mare de prelucrare a filmelor. Astfel, cu ajutorul tehnologiei digitale, investigațiile radiologice sunt realizate într-un timp foarte scurt, cu o doză minimă de radiații (sunt necesare doar câteva secunde pentru expunere și pentru a reda imaginea captată) și oferă în același timp, o calitate mai bună a imaginii. Un alt avantaj al digitalizării investigațiilor radiologice este posibilitatea de a oferi imaginile realizate pe mai multe tipuri de suport: film medical convențional – cu scara 1:1 sau în format digital – CD, Stick USB ori prin transmitere Online. Transmiterea în format digital oferă la rândul ei numeroase avantaje – pe care însă le vom dezvolta în următoarele noastre articole.
Necesitatea efectuării investigațiilor radiologice a evoluat odată cu utilitatea acestora în depistarea și soluționarea diferitor afecțiuni. Datorită progresului tehnologic, pacientul beneficiază de posibilitatea unui diagnostic exact, pentru ca apoi tratamentul să fie unul exact, astfel încât și rezultatul să fie pe măsura așteptărilor. Afecțiunile stomatologice sunt adesea invizibile ochiului medicului specialist, de aceea, cu ajutorul radiodiagnosticului dentar se pot observa, delimita, identifica și ulterior trata problemele apărute, pentru redarea sănătății orale a pacienților.
Efectuarea radiografiilor dentare se face în funcție de necesitatea fiecărui caz în parte. Astfel, pentru un pacient care are nevoie de un prim control stomatologic complet ar fi indicat să realizeze o investigație radiologică dentară generală – pentru a se analiza starea sănătății sale orale. În cazul copiilor, de exemplu, se pot solicita mai des radiografiile dentare, pentru a se urmări evoluția sistemului dento-maxilo-facial pe parcursul perioadei de creștere. Totodată, pentru pacienții aflați în timpul unui tratament stomatologic este necesară efectuarea unor investigații radiologice succesive, astfel încât să se asigure evoluția pozitivă a tratamentului respectiv. Pentru pacienții care nu prezintă probleme specifice, de exemplu, se poate recomanda efectuarea unor investigații radiologice, o dată la o perioadă de timp mai îndelungată, pentru monitorizarea stării sănătății dentare, evitându-se astfel dezvoltarea unor afecțiuni incipiente care nu se manifestă prin simptome specifice. Evident, cel mai bine este ca pacienții să efectueze investigații radiologice la recomandarea medicului curant.
Radiografiile dentare și siguranța efectuării acestora:
În prezent, în urma evoluției constante a tehnologiilor utilizate, realizarea unei radiografii dentare presupune un procedeu rapid de obținere a imaginilor necesare, protejându-se în permanență pacientul. Astfel, pentru captarea imaginii radiologice, dozele emise sunt minime și sunt îndreptate strict către zona de examinare. Totodată pacientul este protejat cu ajutorul unui guler/șorț de protecție pentru siguranța sa. Se recomandă evitarea investigațiilor radiologice pe parcursul sarcinii, dar în urma recomandărilor stricte ale medicului curant, se pot totuși realiza cu mijloacele de protecție necesară.
Radiografiile dentare afectează femeile gravide?
Există într-adevăr anumite riscuri pe parcursul sarcinii și pentru a le evita se recomandă ca femeile însărcinate să nu fie expuse radiațiilor, astfel că nu trebuie să efectueze radiografii de orice tip, cel puțin în perioada primelor luni de sarcină. Însă, în situațiile în care este absolut necesară efectuarea unei radiografii dentare – se poate executa cu mijloacele menționate anterior (utilizând un regim minim de expunere, folosind un guler și un șorț de protecție) și cu recomandarea din partea medicului care supraveghează sarcina.
Exista intr-adevar un risc, insa acesta poate fi redus considerabil prin elementele protectoare mentionate mai sus. Specialistii recomanda insa femeilor insarcinate evitarea expunerii la radiatii, cel putin in perioada primelor luni de sarcina. In cazul in care necesitatea o impune, radiografia dentara va fi realizata doar dupa consultul si recomandarea medicului curant ginecolog.
Intrebări frecvente legate de radiațiile dentare
Radiografia dentară este o investigație medicală, așadar trebuie să fie realizată în urma unei recomandări din partea medicului curant. Astfel, pacientul trebuie să discute cu medicul său și trebuie să respecte recomandările primite. Cu toate acestea, există o serie de întrebări frecvente și pentru a veni în sprijinul pacienților, specialiștii Centrului de Imagistică și Radiodiagnostic VIZIODENT își propun să răspundă la câteva dintre acestea.
- De ce am nevoie de o radiografie dentară?
R: Sănătatea orală depinde și de obișnuința efectuării unui control stomatologic o data la 6 luni/1 an, iar pentru observarea, de exemplu, a unei carii incipiente sau a unui proces de la rădăcina unui dinte aparent sănătos, medicul stomatolog are nevoie și de a viziune asupra părților anatomice “ascunse” ochiului uman. Astfel, depistarea timpurie a oricărei probleme de natură dentară duce la soluționarea rapidă și eficace a acesteia, iar costurile totale sunt reduse. De asemenea, în timpul unui tratament se recomandă efectuarea unor serii de investigații, printre care pot fi și radiografiile, pentru a monitoriza evoluția tratamentului – asigurându-se astfel soluționarea cazului și drept urmare satisfacția pacientului pe termen lung.
- Cât de des voi avea nevoie de o radiografie dentară?
R: În funcție de fiecare caz în parte se poate recomanda efectuarea unor investigații în mod diferențiat. Astfel, nu există o normă pentru fiecare persoană, existând diferiți factori care influențează sănătatea orală a unui pacient – vârstă, istoric medical, alimentație, igienă orală, tratamente efectuate, etc. În general, la prima vizită a unui pacient se recomandă realizarea unei radiografii dentare pentru observarea în ansamblu a sănătății sale orale. În cazul pacienților care se află în timpul unui tratament, se pot recomanda investigații distincte, succesive, putând fi realizate cu ușurință și fără riscuri mai multe investigații în aceeași zi, alteori la distanțe mai mari de timp, pentru a se monitoriza evoluția tratamentului. De asemenea, după finalizarea unui tratament stomatologic este posibilă necesitatea efectuării unor investigații de control, pentru a se urmări menținerea sănătății orale. Bineînțeles că pacientul trebuie să respecte indicațiile medicului curant și să efectueze investigațiile recomandate la termenele menționate, pentru păstrarea zâmbetelor sănătoase o perioadă cât mai îndelungată.
- Unde se păstrează radiografiile dentare?
R: În general este bine ca medicul curant să poată stoca investigațiile pacienților săi pentru a putea monitoriza istoricul unui pacient, dar și pentru rapiditatea și ușurința actului medical (există numeroase cazuri în care medicul are nevoie să studieze investigațiile pacienților săi sau să prelucreze anumite imagini, de exemplu în cazul unor simulări de tratament, înainte de a efectua tratamentul propriu-zis – astfel, accesul la investigațiile pacienților săi eficientizează mult procedeele ce urmează a fi făcute). Totuși, fiecare persoană poate decide modalitatea de păstrare a propriilor sale investigații medicale. Pentru confortul pacienților, Centrul de Imagistică și Radiodiagnostic Dentar VIZIODENT oferă diverse modalități de transmitere/stocare a investigațiilor efectuate (film medical, suport digital, transmitere online, stocare online în cont personal, ș.a.), astfel încât pacientul, dar și medicul să aibă acces sigur și imediat la acestea.
O radiografie dentara reprezinta o parte esentiala ce contureaza istoricul medical al unui pacient. In functie de medicul ales, radiografiile dentare pot ramane in arhiva acestuia. De asemenea, exista cazuri in care radiografiile dentare raman la pacienti- caz in care ar trebui sa fie puse la loc sigur, astfel incat sa fie gasite si puse la dispozitia medicului curant atunci cand va fi nevoie de ele.
- Ce informații sunt oferite în urma unei radiografii dentare?
R: Așa cum radiografiile în general sunt investigații care au fost create pentru a oferi imagini ale structurilor anatomice din interiorul corpului, invizibile ochiului uman, radiografiile dentare și celelalte investigații de radiodiagnostic dentar oferă informații prețioase medicului și pacientului asupra stării dentare. Cu ajutorul investigațiilor radiologice dentare se pot depista cu precizie numeroase afecțiuni dento-maxilo-faciale care nu pot fi observate în alte moduri. Astfel, medicul care analizează o radiografie sau o tomografie dentară poate sesiza eventuale fracturi sau fisuri ale dinților, carii incipiente, secundare sau profunde, dinți incluși și poziția acestora, forma rădăcinilor și eventualele procese la nivelul lor, efectuarea unor tratamente pe canal – tratamente endotontice, forma maxilarelor și a articulațiilor temporo-mandibulare, poziția danturii în raport cu canalul mandibular și cu sinusurile maxilare, dimensiunile și densitatea osoasă – în raport cu eventuale tratamente chirurgicale, etc. Practic, tehnologia oferă suportul necesar vizualizării în detaliu a unor structuri anatomice care nu pot fi observate cu ochiul liber, imaginile oferind informații extrem de prețioase, astfel încât pacientul să poată primi îngrijirea corespunzătoare.
- Sunt radiografiile dentare periculoase?
R: Deși radiografiile dentare sunt realizate cu ajutorul razelor X, datorită tehnologiei din prezent, aparatele radiologice utilizează o cantitate extrem de redusă de radiații (chiar și cu 90% mai mică față de radiografiile convenționale). Totodată, cu ajutorul mijloacelor de protecție și a tehnicilor utilizate, expunerea pacientului este localizată strict pe zona de interes. Astfel, radiografiile dentare realizate cu recomandarea medicului, nu afectează sănătatea organismului uman. Expunerea excesivă a unei persoane la doze mari de radiații poate avea efecte negative – dar pentru a se ajunge la o doză de risc ar trebui să se expună la numeroase investigații radiologice în fiecare zi, pe o perioadă îndelungată (de exemplu: pragul considerat periculos este de 250 mSv/an și o radiografie dentară digitală presupune 0,0032 mSv, pe când un zbor cu avionul poate să semnifice o doză de radiații de 0,094 mSv). Așadar, efectuarea radiografiilor dentare prezintă avantaje multiple, fără riscuri, atât timp cât sunt realizate la îndrumarea medicului și sub supravegherea radiologului, într-un cadru dedicat acestor tipuri de investigații. .
VIZIODENT– Centrul de Imagistică și Radiodiagnostic Dentar oferă întreaga gamă de investigații radiologice dentare: radiografii dentare digitale, tomografii dentare 3D CBCT
Centrul de Imagistică și Radiodiagnostic Dentar VIZIODENT dispune de cea mai avansată tehnologie existentă în domeniul radiologic dentar, astfel oferă medicilor colaboratori, dar și pacienților radiografii intraorale digitale, radiografii extraorale digitale (panoramice și cefalometrice), dar și multiple volume de examinare 3D CBCT – tomografii dentare. Aparatele cu ajutorul cărora sunt realizate investigațiile sunt produse ale leaderilor din domeniul imagisticii dentare, oferind siguranța și claritatea imaginilor de top. De asemenea, experiența și tehnica producătorului garantează utilizarea celei mai mici doze de radiații pentru obținerea investigațiilor de calitate maximă.
Suntem dedicați serviciilor de imagistică și radiodiagnostic dentar, astfel că întreaga echipă este formată spre a oferi cele mai bune investigații de acest tip. Pregătirea și perfecționarea continuă de peste cei 10 ani de activitate sunt pentru a deservi necesitățile atât cazurilor simple, cât și celor mai complexe, pentru pacienții de toate vârstele și pentru medicii cu specializările din sfera buco-maxilo-facială.