Vladimir Putin se pregătește să invadeze Republica Moldova după modelul patentat în Ucraina. Sub pretextul că în Transnistria se produc atacuri care ”pun în pericol” populația rusă, Armata Rusiei ar urma să invadeze militar teritoriul Republicii Moldova.

Așa-zisul Minister de Interne din regiunea separatistă Transnistria a anunțat că două explozii au fost înregistrate marți dimineață în orașul Maiak din regiunea Grigoriopol, anunță publicația Deschide.md de la Chișinău. Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a reacționat rapid și a declarat că monitorizează situația din regiunea transnistreană.

Evenimentul din această dimineață urmează seriei de explozii care au fost raportate luni seară la Ministerul Securităţii de Stat din Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria.

Vadim Krasnoselski, autoproclamatul lider al Transnistriei, regiune care și-a autoproclamat independența față de Moldova, însă fără să fie recunoscută de altă țară în afară de Rusia,  susține că cei care au organizat atacurile din ultimele două zile din Transnistria „au scopul de a ne atrage în conflict, însă nu le va reuși”, potrivit tv8.md.

„De la începutul acțiunilor militare în în Ucraina, Transnistria și-a păstrat neutralitatea și a vorbit deschis despre asta – nu suntem agresori, nu am planificat și nici nu planifică un atac asupra vecinilor. Am primit refugiați. În prezent, avem circa 25 de mii de ucraineni pe teritoriu…Presupun că cei care au organizat atacurile au scopul de a ne atrage în conflict, însă nu le va reuși. Trasnistria se poate apăra. Îi vom găsi pe cei care sunt implicați în aceste acțiuni, dar nu veți reuși să ne atrageți și pe noi în conflict”, a spus Vadim Krasnoselski într-un mesaj video postat pe Telegram.

Vadim Krasnoselski i-a transmis un mesaj lui Zelenski: Vă rog să investigați aceste fapte de deplasare ilegală a unor grupuri militare și comiterea unor acte teroriste de către acestea.

Krasnoselski i-a transmis un mesaj și președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu: „Nu cedați în fața provocărilor, nu permiteți ca Moldova să fie atrasă în agresiune. Nu trebuie să uităm de formatul 1+1 și 5+2. Trebuie să păstrăm pacea”.

Ministerul Afacerilor Externe transmite că România susține pe deplin apelul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la calm și responsabilitate, după atacurile din Transnistria.

„Ministerul Afacerilor Externe al României a luat notă cu preocupare de cele câteva incidente înregistrate recent, în circumstanțe încă neclare, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. MAE român apreciază că, în actualul context, este necesară abordarea cu reținere și prudență a situației, clarificarea neîntârziată a circumstanțelor acesteia, precum și evitarea angajării în orice eventuale provocări. Din această perspectivă, MAE exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm și responsabilitate al Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, precum și pentru eforturile autorităților de la Chișinău de a gestiona aceste evoluții în mod responsabil, transparent și echilibrat. Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menținerea unui climat predictibil și stabil și nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate.  Pe un plan mai larg, MAE al României reafirmă susținerea pentru soluționarea politică a problemei transnistrene cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, și fără afectarea orientării sale pro-europene”, arată un comunicat de presă am Ministerului de Externe.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marți, după o ședință a Consiliului de Securitate ca urmare a escaladării tensiunilor din Transnistria.

„Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea Transnistreană este o escaladare a tensiunilor. În ultimele săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale, au urmat exploziile de ieri și astăzi. Autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu atenție și vigilență. Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea și creează riscuri pentru Republica Moldova. Chișinăul insistă pentru soluționarea pașnică a conflictului Transnistrean. E o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți, vom lua toate măsurile necesare pentru evitarea unei escaladări. Trebuie să fim calmi, să ne informăm din surse sigure și să evităm distribuirea informațiilor false. Atenționam pe cei care vor acționa în detrimentul securității cetățenilor”, a spus Maia Sandu.

Secretarul de Stat Antony Blinken şi şeful Pentagonului Lloyd Austin, un oficial de rang înalt de la Casa Albă a declarat că cele două părţi au abordat posibilitatea ca Vladimir Putin să-şi extindă invazia din Ucraina în Republica Moldova.