Vladimir Putin începe să cedeze după valul de sancţiuni internaţionale aplicate de mai multe ţări la adresa Rusiei. Liderul de la Kremlin a trimis “soli de pace” în Belarus şi cheamă Ucraina la negocieri pentru încetarea războiului.

După ce ieri, mai multe bănci din Rusia au fost decuplate de la sistemul de plăţi internaţionale, SWIFT şi după ce activele Băncii Centrale a Rusiei au fost îngheţate, Putin s-a speriat şi cheamă Ucraina la negocieri de pace.

O delegație rusă a sosit în Belarus pentru a purta discuții cu Ucraina, a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

Potrivit lui Dmitri Peskov, din delegaţia rusă fac parte oficiali din ministerele de Externe şi Apărării, precum şi de la cabinetul preşedintelui Vladimir Putin. Oficialul rus a spus că așteaptă sosirea omologilor lor ucraineni în orașul bielorus Gomel.

Însă, Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins oferta Rsuiei de a discuta în Belarus, precizând că această țară a luat partea Rusiei în conflict.

Zelenski a spus că discuțiile de la Minsk ar fi fost posibile dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina de pe teritoriul Belarusului.

Dacă nu ar fi avut loc nicio acțiune agresivă din Belarus, am putea vorbi la Minsk… alte orașe pot fi folosite ca loc pentru discuții. Bineînțeles că vrem pace, vrem să ne întâlnim, vrem să se încheie războiul. Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku – le-am oferit rușilor. Orice alt oraș ni s-ar potrivi și nouă – într-o țară, din al cărei teritoriu nu sunt lansate rachete asupra noastră. Numai așa negocierile pot fi sincere și pot pune capăt războiului cu adevărat”, a declarat Zelenski, citat de BBC News.

Confrom CNN, consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak, a oferit și el un răspuns la afirmația delegației ruse că este „pregătită pentru discuții” cu Ucraina în Belarus.

Podolyak a declarat că delegația rusă a sosit la Gomel, un oraș din sud-estul Belarusului, știind de la început că a făcut-o degeaba.

Putin le spune rușilor că războiul din Ucraina este de fapt, o asistență militară a regiunilor din Donbas

Ucraina a intrat duminică în a patra zi de război după încă o noapte de lovituri militare executate de armata Rusiei.

Armata ucraineană luptă eroic şi împiedică trupele ruse să cucerească Kievul.