Vladimir Putin a reacţionat dur la atacul americanilor în Siria. Preşedintele Rusiei a transmis sâmbătă, un comunicat în care a precizat că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune şi a adăugat că Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Rusia cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ”acţiunile agresive ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi”.

”Rusia condamnă în cel mai serios mod atacul din Siria, unde personalul rus ajută guvernul legitim în lupta sa împotriva terorismului”, a precizat liderul de la Kremlin.

Preşedintele rus a atras atenţia că bombardamentele efectuate de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra unor obiective militare din Siria ”vor înrăutăţi catastrofa umanitară” din această ţară.

”Atacul va aduce suferinţă populaţiei paşnice, mai ales în contextul în care teroriştii au chinuit poporul sirian timp te şapte ani şi va genera un nou val de refugiaţi. În plus, atacul va avea un efect distrugător asupra întregului sistem al relaţiilor internaţionale. Experţii militari ruşi nu au identificat niciun semn al folosirii clorinei sau a altor substanţe chimice. Niciun rezident nu a confirmat că a avut loc un astfel de atac”, a declarat Putin.

Generalul rus Serghei Rudskoi, a declarat, sâmbătă, că Moscova poate lua în calcul furnizarea de sisteme antiaeriene S-300 către Siria, ca urmare a atacurilor lansate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa împotriva regimului condus de Bashar al-Assad, relatează site-ul agenţiei Tass.

”În urma cu câţiva ani, ţinând cont de cererile unor parteneri din Occident, am renunţat la furnizarea de sisteme S-300 către Siria. Însă, ţinând cont de ultimele evoluţii, este posibil să reanalizăm această situaţie”, a declarat generalul rus.

Rudskoi a precizat că sistemele antiaeriene siriene au reuşit să intercepteze 71 din cele 103 rachete de croazieră lansate asupra unor obiective militare ale regimului de la Damasc.

„Acest lucru demonstrează eficienţa ridicată a acestor sisteme şi excelenta instruire a personalului militar sirian format de specialiştii noştri„, a adăugat Rudskoi.

În Siria a avut loc în această dimineaţă, în jurul orei 4.00 (ora României), un bombardament al puterilor occidentale SUA, Marea Britanie şi Franţa ca răspuns la un atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad.