Vladimir Putin a primit o lovitură dură din partea Federației Internaționale de Atletism. Toți atleții ruși au fost interziși la toate competițiile internaționale din cauza scandalului uriaș de dopaj în care sunt implicate și serviciile secrete de la Moscova.

Rusia a fost suspendată provizoriu de Federația internațională de atletism, vineri, în cadrul unei reuniuni realziate prin telefonferință și coordonate de la sediul din Monte Carlo de președintele Sebastian Coe.

Astăzi (vineri) am discutat despre eșecul ARAF (Federația rusă de atletism) și am luat decizia de a o suspenda provizoriu, sancțiunea cea mai dură pe care o puteam lua la ora actuală. Dar am dezbătut și am căzut de acord asupra faptului că este vorba de un întreg sistem care a lăsat sportivii de izbeliște, nu doar în Rusia, ci peste tot în lume”, a declarat președintele IAAF, Sebastian Coe.

Decizia istorică a fost luată cu 22 de voturi pentru și unul singur contra. Sancțiunea a fost luată în pofida unui val de bune intenții etalate în ultimele zile de ruși, în principal a ministrului sportului, Vitali Mutko, care, chiar înaintea reuniunii IAAF, a anunțat: Suntem gata să cooperăm (cu IAAF) pentru atletismul nostru, oricare ar fi regulile ce ne vor fi impuse (…). Suntem gata pentru orice măsură.

Din cauza acestei suspendări, Rusia nu mai poate găzdui nicio reuniune atletică internațională iar participarea atleților ruși la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro este incertă.