Vladimir Putin acuză România de faptul că în mod inevitabil creează o amenințare prin scutul de la Deveselu. Președintele Rusiei a făcut aceste afirmații în cadrul unui interviu acordat publicaţiei franceze Le Figaro.

Putin spune că scutul antirachetă amplasat în România şi Polonia ‘creează în mod inevitabil o ameninţare’ pentru armata rusă şi ‘rupe echilibrul geostrategic’.

Președintele Rusiei a reproşat statelor NATO că inventează ‘ameninţări imaginare provenite din Rusia’ şi presei occidentale că a speculat că hackeri ruşi s-ar fi amestecat în campaniile electorale din SUA şi Franţa, relatează agenţia EFE.

Aceste presupuse ameninţări ‘le-aţi inventat voi singuri (occidentalii)’, a spus liderul rus în interviul publicat miercuri de cotidianul francez Le Figaro. ‘V-aţi speriat singuri’ şi totul pe ‘date imaginare’, a insistat Putin.

El a criticat din nou extinderea NATO până la graniţele Rusiei în pofida faptului că – asigură Putin – atunci când s-a destrămat Uniunea Sovietică politicienii occidentali au garantat că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde către ţările est-europene.

Putin a apreciat că puteau fi evitate problemele actuale ce decurg din crearea scutului american antirachetă în Polonia şi România, care în opinia sa ‘creează în mod inevitabil o ameninţare’ pentru armata rusă şi ‘rupe echilibrul geostrategic, ceea ce este extrem de periculos pentru securitatea internaţională’.

Cât despre informaţiile despre o operaţiune rusă de piraterie informatică în timpul alegerilor prezidenţiale din SUA, Putin le-a calificat drept ‘ficţiune’ şi a susţinut că în spatele lor se află ‘dorinţa celor care au pierdut alegerile să dreagă situaţia acuzând Rusia de ingerinţă’. ‘Rusia nu a piratat (informatic) niciodată. Nu avem nevoie. Nu există niciun interes. Pentru ce ?’, a continuat liderul de la Kremlin.

În interviul acordat cu ocazia vizitei sale în Franţa, unde s-a întâlnit luni cu preşedintele Emmanuel Macron, Putin şi-a susţinut de asemenea poziţia cu privire la conflictul sirian şi spune că amândoi sunt de acord cel puţin cu privire la chestiunea organizării unor convoaie umanitare.

În schimb, preşedintele rus a negat acuzaţiile conform cărora omologul său sirian Bashar al-Assad a folosit arme chimice şi crede că astfel de acuzaţii sunt formulate pentru ‘a justifica şi menţiune presiunile, inclusiv militare’ împotriva acestuia din urmă.

Tot legat de Siria, liderul rus a precizat că prioritatea sa este stabilirea unor ‘zone de dezescaladare’ în această ţară pentru a se crea premisele iniţierii unui proces de reconciliere politică în cadrul căruia să se adopte o nouă Constituţie şi să se organizeze alegeri.

Cât despre conflictul ucrainean, Vladimir Putin a susţinut că ‘este un conflict intern al Ucrainei’ care a pornit de la schimbarea de putere din februarie 2014, când a fost înlăturat de la conducere preşedintele prorus Viktor Ianukovici.