Președintele Federației Ruse a anulat, marți, un decret prin care recunoștea și garanta suveranitatea Republicii Moldova 

Decretul semnat în 7 mai 2012, care garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei, a fost anulat de Putin.

„În scopul asigurării intereselor naționale ale Federației Ruse și în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale, decid:  Se anulează decretul 605/2012 privind măsurile necesare pentru realizarea strategiei de politică externă a Federației Ruse Prezentul decret intră în vigoare la data semnării”, se arată în actul semnat de Putin.

Iată ce prevedea decretul  în privința Transnistriei:  ”Pentru a implementa în mod consecvent politica externă a Federației Ruse, care face posibilă asigurarea intereselor sale naționale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii și abordării multi-vectorale în contextul formării unui nou sistem policentric de relații internaționale, decid:

1. Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, împreună cu alte organisme executive federale:

d) în relațiile cu statele membre ale Comunității Statelor Independente: să continue participarea activă la căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei”

Presa de la Chișinău notează că anularea acestei prevederi ar însemna ca Federația Rusă nu mai respectă suveranitatea, integritatea teritorială și statutul neutru al Republicii Moldova în privința problemei transnistrene.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a transmis marți că a luat notă de decizia lui Vladimir Putin de a abroga decretul prin care Rusia garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității țării în stabilirea statutului special al Transnistriei.

MAEIE a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012. Vom analiza cu atenție conținutul noii concepții o dată ce va fi făcută publică. În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană – rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului. De asemenea, vom continua să cerem retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor”, se arată în comunicatul emis de MAEIE

Aliații occidentali au luat în calcul scenariul prin care Putin să folosească Transnistria și forțele militare staționate acolo pentru a deschide un nou front în Vestul Ucrainei.  În ultima săptămână, însă, Maia Sandu și Vladimir Zelensky au vorbit deschis despre un plan de preluare a puterii de la Chișinău de către Kremlin, printr-o lovitură de stat.