Nu exista nicio dovada ca pungile reutilizabile raspandesc coronavirusul, insa lumea e prudenta

Tinand cont ca magazinele alimentare sunt unele dintre putinele locuri inca accesibile in timpul carantinei de COVID-19, pungile de plastic revin in atentie. Asta pe masura ce numerosi oameni cred ca pungile reutilizabile ar putea raspandi boala, scrie publicatia The Verge.

Inainte de pandemie, tot mai multe guverne au interzis pungile de unica folosinta intr-o tentativa de a reduce risipa. Totusi, pe masura ce coronavirusul s-a raspandit pe glob, lumea a devenit vigilenta privind contactul fizic cu alte persoane si cu lucrurile lor. E vorba inclusiv de pungile refolosibile. Pe 31 martie, New Hampshire devenea primul stat din SUA care interzicea, temporar, pungile reutilizabile in timpul pandemiei.

„Lumea a devenit foarte pornita contra pungilor refolosibile”, relateaza Meghan May. Ea este profesor universitar de microbiologie si boli infectioase la University of New England, la Facultatea de medicina osteopatica. „De obicei aleg pungi refolosibile tot timpul, pentru ca traiesc intr-un oras litoral si cred ca e important ca oceanul sa fie curat”, relateaza May pentru The Verge. Insa acum si ea, si altii se gandesc de doua ori.

Totusi, nu exista dovezi concrete ca pungile refolosibile biodegradabile sau plastic ar contribui la raspandirea coronavirusului. La noi in tara fabricile de pungi au luat toate masurile de igiena necesare pentru protejarea angajatilor si a produselor fabricate. Gasim mai multe detalii despre productia lor la noi in tara aici.

Ca si celelalte obiece de uz zilnic, pungile biodegradabile refolosibile ar trebui manuite cu mai multa grija pentru a reduce riscul de transmisie a bolii la alte persoane. Totusi, nu exista deocamdata dovezi ca pungile refolosibile de cumparaturi ar fi vinovate de transmiterea coronavirusului.

Ceea ce nu stim de fapt este cat timp noul coronavirus poate rezista pe pungile refolosibile. Cele mai bune informatii pe care specialistii le au la dispozitie provin dintr-un studiu care a descoperit ca virusul poate ramane in viata pe suprafete de plastic pana la trei zile in conditii de laborator. Ceea ce inseamna ca la cumparaturi trebuie sa fim atenti cand atingem si pungile de plastic. Totusi, studiul nu mentioneaza cat rezista virusul pe tesaturi, asadar nu putem spune nimic despre pungile textile, sustine May.

Clientii magazinelor trebuie sa ia masuri cu pungile refolosibile, chiar in lipsa unor date concludente, sustine May. „Avem motive sa fim precauti pentru ca stim ca virusul poate supravietui pe multe tipuri de suprafete”, sustine ea. „ Mai bine presupunem ca poate fi transmis si asa pana demonstram contrariul. Mai bine sa fim prudenti…”

Unul dintre mijloacele de a opri raspandirea germenilor este de a spala pungile reutilizabile inainte si dupa folosire. Asta pe langa spalarea mainilor inainte si dupa mersul la magazin, evitarea atinsului fetei, stergerea cosului si a caruciorului, si ambalarea propriilor articole.

Pungile biodegradabile, cele de plastic si de nailon pot fi curatate cu apa si cu sapun. Apoi spray-ate sau sterse cu o solutie de inalbitor sau de dezinfectant. Acestea sunt recomandarile de la North Carolina State University.

Sa ne asiguram ca se curata atat interiorul cat si exteriorul pungii si ca se lasa la uscat inaintea depozitarii sau folosirii, continua sursa universitara. Pungile din material textil pot fi spalate ca lenjeria, apoi uscate la faza cea mai calda a programului.