Psihologia investiției - în ce trebuie să investim mai mult în interioarele post-covid

Trecând prin cea mai lungă perioadă de izolare la domiciliu din istorie, relația noastră cu spațiul s-a schimbat. Pe fond pandemic, am realizat că acasă e mai mult decât un spațiu: este motorul care ar trebui să ne propulseze tihna, odihna, eficiența, confortul și starea de bine, toate acestea simultan.

Investițiile pe care le facem sunt mai calculate ca niciodată, pentru că am fost puternic loviți și din punct de vedere economic – provocarea post-pandemică pentru casele noastre este investiția înțeleaptă care să ne răspundă atât nevoilor, cât și dorințelor.

Focus pe funcționalitate

În viitorul amenajărilor, când vom vorbi despre design interior apartament vom avea în vedea noi coordonate: funcționalitate maximă, confort desăvârșit și siguranță fără compromisuri. Esteticul rămâne în continuare la fel de valoros, însă focusul se mută pe latura funcțională a spațiului – avem nevoie de mai mult decât un spațiu.

Casa post-covid devine sanctuar: ne clădim interioarele astfel încât să fie ancorate în confort; stând mai mult ca niciodată acasă, am înțeles că locuința trebuie să ne fie birou, restaurant, școală și oază de liniște în același timp, așa că decorăm cu sens, având în minte funcțiile spațiului.

Parte din funcționalitatea post-pandemie este generată și de organizarea mai eficientă ca niciodată: devenită un adevărat trend în online în pandemie, organizarea ne-a făcut să reconfigurăm felul în care privim depozitarea în casele noastre. Ne ținem departe de claustrofobia casei, astfel încât iluzia de spațialitate devine obligatorie pentru a vedea casa ca pe un mediu aerisit și respirabil.

Devin mai căutate ca niciodată funcționalitățile high-tech, dar și alternative la soluțiile tradiționale pentru care optam până acum; de exemplu, caloriferele tradiționale sunt înlocuite cu incalzire in pardoseala, pentru că vrem un estetic sporit, fără blocaje vizuale în imaginea de ansamblu a încăperii, și valorificăm fiecare extra-spațiu pe care îl avem la dispoziție.

Alegem din ce în ce mai multe funcționalități smart (control inteligent al instalațiilor electrice și termice, asistenți vocali), dar și electrocasnice care ne pot simplifica viața: aspiratorul robot îi ia locul celui clasic, iar mașina de spălat vase devine mai mult decât un moft. Post-pandemie, căutăm simplitatea fascinantă: orice ne poate simplifica viața este de preferat, pentru ca noi să ne putem concentra pe lucrurile cu adevărat valoroase.

Vom alege funcționalitățile premium chiar dacă prețul este unul mai mare: după mult timp, am înțeles că banii dozați în direcția confortului nostru nu sunt o cheltuială, ci mai cu seamă o investiție.

Confort fascinant

Nu am căutat niciodată tihna mai mult ca acum. Iar psihologia investițiilor post-pandemice ne aduce claritate: vrem să ne simțim bine acasă. Poate părea banal, însă starea de bine se obține mai greu decât am crede: interiorul nu trebuie să fie perfect ca să ne bucure. Însă trebuie să fie perfect pentru noi, pentru nevoile, dorințele și stilul de viață pe care îl avem.

Suntem mai dispuși ca niciodată să investim în aparatură și utilități care să ne amplifice starea de bine și să îmbrăcăm spațiul astfel încât să ne simțim la locul nostru cu adevărat. Confortul nu a fost nicicând mai fascinant de atât – energia noastră se canalizează în viitor înspre construirea unui sanctuar, nu a unei case – mobilier adaptat nevoilor noastre, înțelegerea psihologiei culorilor, alegerea sistemelor inteligente și high-function – acestea sunt doar câteva dintre atributele casei post-pandemice.

Ne clădim casele nu în funcție de ultimul trend, ci de nevoia avidă de confort, simplitate, bun-gust și stare de bine. Iar când vine vorba de conturarea unui mediu sigur, nu există loc de compromisuri – suprafețele anti-microbiale, materialele naturale care nu permit răspândirea virusurilor devin parte integrantă a vieții noastre zilnice. După pandemie, singurul trend în design interior pe care îl vom urma este satisfacerea reală a propriilor nevoi: spațiul este mai mult decât un spațiu. Este pretext pentru confort, bucurie, siguranță desăvârșită.