Guvernul Grindeanu pregătește un impozit bombă pentru toți românii. Taxa pe gospodărie. Specialiştii în fiscalitate consideră că acest impozit este un început pentru introducerea unei impozitări progresive şi că este o nouă bătaie de cap pentru oamenii de rând, care riscă să se aleagă cu sesizări penale dacă sunt descoperite venituri care nu apar în declaraţii.

Scandal național din cauza impozitului pe gospodărie pregătit de Guvernul Grindeanu. Impozitul pe gospodărie ar urma să fie aplicat, de anul următor, în funcţie de un venit anual global pe gospodărie, însă o gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcţie de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum şi la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casă şi maşină (RCA), abonament la sală de fitness şi dans, bilete la cinema, cărţi, medicamente sau susţinerea unor entităţi nonprofit, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal aflat în discuţie.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că impozitul pe venitul global pe gospodărie este o declaraţie de venit global ce se va completa în numele membrilor unei gospodării.

Declaraţia va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria, modelul fiind aplicat în Statele Unite, Franţa, Belgia şi alte state.

O definiţie generală a gospodăriei se referă la cei care „locuiesc şi se gospodăresc împreună”. O gospodărie poate fi reprezentată de: a) o familie compusă din doi soţi şi copiii lor, b) o familie compusă din doi soţi şi copiii lor, dar şi bunicii, c) o familie compusă din soţi, fraţi, copii şi bunici care locuiesc în aceeaşi casă şi au un patrimoniu comun, d) un singur adult care trăieşte din venituri proprii, e) doi parteneri, necăsătoriţi, care decid să aibă un patrimoniu comun, f) o mănăstire (cei care locuiesc în mănăstire şi împart acelaşi patrimoniu), etc.

Rovana Plumb a spus că în România sunt şapte milioane de gospodării. Câţi inspectori de fisc sunt necesari pentru a introduce manual şapte milioane de declaraţii? Mai mulţi decât numărul de instalatori necesari pentru a deşuruba un bec. Oficialii spun că vor apărea 35.000 de inspectori fiscali dedicaţi. Fond de salarii – 1 miliard de euro, 200 de gospodării/inspector. Cum se va proceda?

Aşadar, Cabinetul Grindeanu se gândeşte să aibă anul viitor de şapte ori mai mulţi inspectori fiscali numai la impozitul pe gospodărie.

Fostul preşedintele ANAF din perioada Guvernului Ponta, Gelu Diaconu, susține, într-o postare pe blogul său, că discuţia despre impozitul pe gospodărie „nu este altceva decât fie o fumigenă propagandistică” și atrage atenția asupra faptului că stabilitatea macro-economică a ţării este pusă în pericol de „habarniştii populişti ai PSD”.

Fostul șef al ANAF detaliază cauzele pentru care consideră că „acest impozit aplicat la condițiile României nu este altceva decât o prostie în stare pură”.