Guvernul PSD pregătește pe repede înainte legea amnistiei și grațierii. Parchetul General, CSM, șefa DNA, Iohannis și PNL, se opun unei astfel de legi. Dacă legea va fi adoptată în Parlament, mii de pușcăriași vor fi eliberați.

La doi ani de când Parlamentul a respins legea amnistiei și grațierii, Guvernul Grindeanu repune pe tapet proiectul de lege.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că, în cursul zilei de marți, va avea o discuție cu premierul Sorin Grindeanu privind legea amnistiei și grațierii.

„Trebuie să luăm o decizie la nivelul Guvernului. La plecarea de la CSM mă voi întâlni cu prim-ministrul și, în funcție de decizia pe care o vom lua la nivelul Guvernului, vă informez. Voi discuta (cu Sorin Grindeanu — n.r.), mi se pare un subiect foarte important, iar decizia (…) trebuie să fie a Guvernului. Eu am argumentele tehnice și spun ceea ce se întâmplă. Am avut discuții și cu reprezentanții penitenciarelor și cu asociațiile profesionale. Nu trebuie să negăm faptul că, în acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor este foarte mare, în jur de 150%. Acești oameni, dacă au greșit, să își ispășească pedeapsa, dar încercăm să creăm niște condiții umane. În același timp, trebuie să spunem un lucru foarte clar, că avem convenții internaționale, avem din partea CEDO (…) sancțiunea plății multor milioane de euro datorită condițiilor care există în penitenciare„, a precizat, marți dimineață, la CSM, Florin Iordache.

În opinia sa, până în 2021 gradul de încărcare nu ar putea fi diminuat în condițiile în care, dacă s-ar porni în prezent construcția unui penitenciar pentru cinci — șase sute de locuri, timpul minim de execuție este de cinci ani de zile.

Florin Iordache a adăugat că, din punctul său de vedere, amnistia nu ar trebui luată în considerare, iar grațierea să se realizeze cu eliminarea faptelor de corupție: Din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere amnistia, dar grațierea este un fenomen. Și asociațiile profesionale au susținut grațierea, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemență. (…) Dar bineînțeles cu eliminarea faptelor de corupție, cu eliminarea faptelor grave împotriva persoanei.

Proiectul Legii amnistiei şi graţierii, respins în noiembrie 2014 de Parlament, prevede amnistierea infracţiunilor pedepsite cu până la 7 ani de închisoare sau amendă. Amnistia ar duce şi la recăpătarea drepturilor civile, în cazul în care acestea ar fi fost suspendate. Ar fi exceptate de la amnistie pedepsele pentru infracţiuni grave, ca incestul, proxenetismul, pruncuciderea, coruperea sexuală, dar şi luarea de mită şi evaziunea fiscală.

Proiectul prevedea şi graţierea în întregime a pedepselor cu închisoare pînă la 6 ani inclusiv, precum şi a pedepselor cu amenda, aplicate de instanţa de judecată.

Procurorul general Augustin Lazăr este de părere că procurorii au alte priorităţi, în timp ce șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că, dacă ar deveni realitate, amnistia şi graţierea nu ar trebui să se acorde pentru fapte de corupţie.

Nu sunt de acord ca o lege de amnistie sau graţiere colectivă sau individuală să fie dată cu privire la fapte de competenţa DNA”, a spus, la rândul său, Laura Codruța Kovesi.