Parlamentul Republicii Moldova a fost luat cu asalt miercuri seară de peste 1000 de protestatari nemulțumiți de faptul că Guvernul Pavel Filip a fost validat.

Protestatarii au fost scoși în stradă de omul de afaceri pro-rus Renato Usatîi, de liderul comuniştilor, Igor Dodon, dar şi de Platforma Dreptate şi Adevăr, condusă de Andrei Năstase.

Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că Parlamentul a votat Guvernul format de Pavel Filip.

Noul premier moldovean este susținut de o coaliţie creată în jurul oligarhului Vlad Plahotniuc. Protestatarii aus trigat împotriva lui Vlad Plahotniuc. „Plahotniuc, nu uita, puşcăria-i casa ta!”.

În timpul şedinţei parlamentare, clădirea Parlamentului a fost înconjurată de sute de protestatari, care au cerut întreruperea votului. Ei au spart o uşă laterală a Parlamentului şi au pătruns în clădire, forţând cordonul de jandarmi.  Mulţi jandarmi nu au opus rezistenţă, fiind smulşi din dispozitiv şi renunţănd la scuturi şi bastoane.

După câteva ore de proteste violente, poliţia a intervenit în forţă, evacuându-i pe protestatarii din Parlament şi izolând clădirea cu un cordon. Nu au existat victime, ci doar câţiva răniţi uşor. Unul dintre ei a fost preşedintele Partidului Liberal, Mihail Ghimpu, care s-a ales cu capul spart, fiind lovit de protestatari, în timp ce părăsea Parlamentul.

Ministerul Afacerilor Externe din România urmărește evenimentele de la Chișinău și cere calm și să se acționeze cu prudență.

„Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie evoluţiile de la Chişinău. Îndemnăm la calm şi facem apel la toţi actorii politici din  Republica Moldova să acţioneze cu toată răspunderea pentru desfăşurarea procesului democratic de învestire în funcţie a Guvernului Pavel Filip,  Guvern care a obţinut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chişinău. Doar în felul acesta parcursul democratic, stabilitatea şi obiectivele pro-europene ale Republicii Moldova pot fi urmărite şi îndeplinite fără sincope, spre beneficiul tuturor cetăţenilor ţării”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

SUA a reacționat prin intermediul Ambasadei de la Chișinău: Statele Unite îndeamnă protestatarii şi poliţia din Chişinău să păstreze calmul şi să fie rezervaţi. Noi chemăm toate părţile să se abţină de la acţiuni care ar încuraja sau provoca violenţă. Noi deasemenea îndemnăm autorităţile sa se întâlnească imediat cu protestatarii şi să abordeze ingrijorarile lor într-un mod deschis şi transparent.

UE a transmis un mesaj de dialog către politicieni și protestatari

„Încurajăm toate părţile interesate din ţară să se angajeze într-un dialog pentru a găsi, împreună, o cale de urmat pentru Republica Moldova”, a arătat şi Delegaţia UE în Moldova, care a precizat că Federica Mogherini urmăreşte îndeaproape evoluţiile de la Chişinău, conform deschide.md.

În timp ce moldovenii protestau violent în stradă, miniștrii cabinetului Pavel Filip au depus jurământul de învestitură în fața Preşedintelui Nicolae Timofti, în spatele ușilor închise, departe de ochii presei.

În cadrul ceremoniei de învestire a Guvernului Filip, șeful statului a adresat următorul mesaj miniștrilor: Aș vrea să încep prin a transmite tuturor cetățenilor Republicii Moldova un apel la calm, spre evitarea violențelor, care nu vor folosi nimănui. Este important să rămânem în spațiul legal, indiferent de pozițiile politice pe care le avem.  Domnule prim-ministru, Doamnelor și domnilor miniștri, Îmi exprim speranța că acest guvern, format după o lungă perioadă de instabilitate politică și condiții de interimat al executivului, va ști să administreze cu competență și pricepere situația dificilă în care se găsește la ora actuală Republica Moldova. Este vorba, în primul rând, de stabilizarea situației economice și financiare, care să permită efectuarea plăților sociale în regim normal. În acest sens se impune reluarea neîntârziată a dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu instituțiile financiare internaționale. De modul în care se va acționa în perioada imediat următoare va depinde credibilitatea pe plan intern și internațional al acestui cabinet de miniștri. Susținerea populară este un element obligatoriu pentru succesul politicilor guvernamentale. Îmi doresc să existe o bună colaborare între Guvern și Parlament, în vederea promovării reformelor europene. Vă puteți baza, din acest punct de vedere, pe sprijinul șefului statului. Vă urez mult succes. Doamne, ajută.