Protestul pașnic de miercuri seară din Piața Victoriei, a degenerat după câteva ore din cauza unui grup de protestatari care au început să atace jandarmii.

O ploaie de pietre, petarde și sticle de plastic au fost aruncate către jandarmii cantonați în fața Guvernului României.

În momentul izbucnirii violențelor, jandarmii au intervenit pentru a-i opri pe manifestanții violenți și au utilizat gaze lacrimogene.

Un protestatar a împins un tomberon de gunoi în cordonul de jandarmi pentru a-i provoca și astfel să fie nevoiți să intervină în forță.

Ministrul Administrației și Internelor, Carmen Dan, a declarat prin telefon la Antena 3, că un jandarm a fost rănit de protestatari și a fost transportat de urgență la Spitalul Floreasca.

Ministrul a precizat că mai multe persoane au fost reținute de jandarmi în urma incidentelor violente și a dat asigurări că cei ce se fac vinovați de aceste violențe vor răspunde penal.

Ministrul Carmen Dan a precizat că în Piața Victoriei au fost detașați peste 1000 de jandarmi.

Cea mai mare parte a protestatarilor au părăsit Piața Victoriei în scurt timp de la izbucnirea protestelor violente.

Incidentele din Piața Victoriei au izbucnit în ciuda apelului făcut de Jandarmeria Română care solicita ca manifestanții să protesteze pașnic și să nu utilizeze materiale pirotehnice.

„Facem un apel către toți participanții la manifestațiile din spațiul public să continue să își exercite dreptul la libera exprimare în mod pașnic și civilizat. Atenționăm asupra gravității folosirii materialelor pirotehnice în condițiile în care în stradă sunt prezenți inclusiv minori. Folosirea acestor materiale contravine legii, poate avea consecințe grave asupra celor din jur, iar panica, de asemenea, poate produce incidente nedorite. Jandarmeria Română nu va face estimări publice, neavând atribuții legale în acest sens sau instrumente specializate, putând face doar o proiecție în vederea dimensionării dispozitivelor de ordine„, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook a Jandarmeriei.

Peste 80.000 de persoane s-au adunat miercuri seară în Piața Victoriei solicitând demisia Guvernului Grindeanu ca urmare a adoptării ordonanței privind modificarea codului penal.