Donald Trump își începe mandatul cu proteste masive din partea americanilor care nu l-au votat. Statul California cere să se rupă de SUA din cauza alegerii lui Trump.

Mii de manifestanți s-au adunat miercuri seară pe întreg teritoriul Statelor Unite pentru a protesta față de victoria neașteptată a lui Donald Trump la prezidențialele americane

„Avem o voce!”, se putea citi pe pancartele mai multor sute de tineri manifestanți care s-au adunat în fața Casei Albe, la Washington, pentru o seară de veghe la lumina lumânărilor pe o vreme ploioasă, denunțând opiniile rasiste, sexiste și xenofobe, în opinia lor, ale lui Donald Trump.

În California, elevi de liceu și studenți și-au părăsit cursurile și au improvizat manifestanții în campusuri. La Los Angeles, s-au adunat câteva sute în fața primăriei orașului pentru a scanda că Donald Trump „nu este președintele meu!”.

La Portland, în Oregon, au protestat, potrivit presei locale, vreo 300 de persoane care au blocat temporar circulația, în timp ce altele au dat foc drapelului american.

În Pennsylvania, sute de studenți de la universitatea din Pittsburgh au defilat pe străzi.

Proteste împotriva lui Donald Trump au izbucnit și în zona Golfului California marți noapte, după ce candidatul republican a câștigat alegerile prezidențiale din Statele Unite.

Demonstranții au dat foc unei efigii a lui Trump, au spart geamuri ale magazinelor și au incendiat anvelope în centrul orașului Oakland, peste golf de San Francisco. La câțiva kilometri distanță, studenți de la University of California-Berkeley au protestat în campus.

O demonstrație a avut loc de asemenea la University of California-Davis, unde studenții au blocat străzile în timp ce au mărșăluit și au scandat sloganuri anti-Trump și „Tu nu ești America, noi suntem America”.