Protestele din ultimele săptămâni au avut efect. Guvernul Grindeanu renunță la adoptarea ordonanței privind grațierea colectivă. Potrivit Antena 3, Guvernul va trimite în Parlament un proiect de lege privind grațierea, ce urează să fie adoptat sau nu de Camera Deputaților și Senatul României.

Victorie pe jumătate pentru protestatari. Ordonanța privind grațierea va fi retrasă de Guvern și trimisă Parlamentului, fie prin forma asumării răspunderii printr-un proiect de lege, fie prin forma unui proiect de lege prin care să fie cerută procedura de urgență, scrie antena3.ro.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că îl sfătuieşte pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, să se inspire din experienţa guvernelor anterioare în legătură cu modul de adoptare a proiectului privind graţierea.

„Să se uite la predecesorii lor și să vadă cum se poate face”, a spus Liviu Dragnea la ieșirea de la ÎCCJ.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus luni, după dezbaterea pe grațiere și amnistie, că nu a decis modul de promovare al celor două ordonanțe, însă are observații pentru cele două acte normative și acestea vor fi schimbate.

”În urma consultărilor, am niște observații care vreau să fie cuprinse în textele celor două acte normative. (…) Ținem cont de propuneri, voi modifica actele. Până nu finalizez textele celor două acte normative, nu știu ce să vă spun. Voi avea o discuție și cu premierul Grindeanu și vă voi anunța”, a declarat ministrul Iordache, luni, după dezbaterea publică.

Șerban Nicolae, Președinte al Comisiei Juridice din Senat a confirmat marți, la Antena 3, printr-o intervenție telefonică, faptul că cel mai probabil Guvernul va adopta doar ordonanța de urgență privind modificarea codului penal în acord cu deciziile CCR și că ordonanța privind grațierea va fi retrasă și se va merge cu un proiect de lege în Parlament.

Cel mai în măsură să ia decizia aceasta este Ministrul Justiției. Este atributul Guvernului și nu aș vrea să anticipez. Înțeleg că este și punctul de vedere al Ministrului Justiției în acest sens. Toate grațierile colective din ultimii 27 de ani au fost făcute prin lege în Parlament”, a declarat Șerban Nicolae, Președintele Comisiei Juridice din Senat.

În cazul în care se va merge pe o lege în Parlament privind grațierea și acest act normativ va fi adoptat de legislativ, Președintele Klaus Iohannis, cel mai probabil va refuza să promulge legea și fie o va contesta la CCR fie o va retrimite spre reexaminare în Parlamentul României.