Ambasada Republicii Moldova la București va fi luată cu asalt azi, de studenții basarabeni. Aceștia acuză fraude la scrutinul electoral pentru alegerea Președintelui Republicii Moldova.

Rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova nemulțumește studenții basarabeni din România. Igor Dodon nu este pe placul basarabenilor, drept urmare aceștia vor organiza azi la Ambasadă, o acțiune de protest față de fraudarea turului II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Organizația Studenților Basarabeni din București își exprimă îngrijorarea față de algerile prezidențiale care au avut loc pe 13 noiembrie.

Pe teritoriul României au fost deschise doar 11 secții de votare, dintre care două în București. Ne arătăm dezamăgirea față de incompetența instituțiilor de stat: Comisia Electorală Centrală și Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău în organizarea celui de-al doilea scrutin prezidențial. 6000 de buletine de vot pentru București n-au fost suficiente, basarabenii din București au mers în număr mare la cele două secții de votare. În jurul orei 19:00 secţia de votare din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti a fost închisă după terminarea buletinelor de vot. Astfel toți alegătorii au fost îndemnați să meargă să voteze la Consulatul Republicii Moldova din București. Imediat după ora 21.00, reprezentanţii Consulatului au anunţat că permit celor strânşi în faţa instituţiei să voteze, însă mai erau doar 120 de buletine de vot. Organizația Studenților Basarabeni din București organizează, în acest sens, un protest în fața Ambasadei Republicii Moldova la ora 18:30. Duminică, 13 noiembrie, basarabenii din București s-au mobilizat exemplar și au dat dovadă de o responsabilitate civică pe măsură. Din acest considerent, indignarea noastră este din ce în ce mai mare. Ieșim în fața Ambasadei de la București pentru a cere demisia conducerii Comisiei Electorale Centrale și a Ministrului Afacerilor Externe”, se arată în comunicatul de presă al Organizației Studenților Basarabeni, remis recentnews.ro.

Acțiunea va avea loc astăzi la București, la ora 19:00, la sediul Ambasadei Republicii Moldova în România (Aleea Alexandru, nr. 40).

La eveniment vor participa basarabeni aflați la studii sau stabiliți în București, dar și români din Țară, solidari cu frații de peste Prut.

Manifestații similare vor avea loc în mai multe orașe românești: la Chișinău, la ora 13:00, la Iași, Galați și alte localități din România – începând cu ora 19:00.

Candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon a învins-o în turul doi pe candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, și astfel a devenit Președintele Republicii Moldova pentru următorii patru ani.