În acest sfârşit de săptămână, credincioşii romano-catolici serbează Paştele, în timp ce ortodocşii întâmpină Duminica Floriilor şi se pregătesc, spiritual, de sărbătoarea Pascală de săptămâna viitoare.

Respectând tradiţia, TVR 2 a pregătit transmisiuni speciale pentru ambele sărbători din acest weekend. Ca în fiecare an, TVR 2 va reflecta în direct de la Vatican cele două momente speciale pentru sărbătoarea pascală la romano-catolici.

Este vorba de Învierea de la Vatican – ce va putea fi urmărită sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 21.30. Transmisiunea în direct a acestui eveniment este prezentată şi comentată din studio de către Titi Dincă, avându-l ca invitat, din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, pe preotul profesor univ. dr. Wilhelm Dancă.

A doua zi, duminică, 5 aprilie, de la ora 12.30, Elena Dinu îi invită pe credincioşii romano-catolici să urmărească în transmisiune directă la TVR 2 şi TVR HD, de la Vatican, binecuvântarea apostolică şi mesajul Papei Francisc I „către Cetate şi către Lume” într-o ediţie specială Urbi et orbi.

Tot duminică, 5 aprilie, de la ora 12.00, emisiunea Cap Compas  a pregătit o ediţie specială adresată telespectatorilor de religie ortodoxă: Ultima săptămână la Ierusalim  -o producţie în egală măsură jurnal de călătorie dar şi documentar religios. Conform mărturiilor istorice şi biblice, Iisus Hristos a venit de mai multe ori în Ierusalim în perioada dintre Intrarea triumfală de Florii şi până la ziua Judecăţii şi a Răstignirii Lui.

Însă documentele nu relatează când şi unde a venit Mântuitorul, de unde a venit, în ce loc a înnoptat sau ce a facut în Ierusalim. Ultima săptămână la Ierusalim  este un film care propune descifrarea unor faţete mai puţin cunoscute ale acestui răstimp: de la Intrarea în Ierusalim până la Răstignire. În acest demers, realizatorii Cap Compas au ajuns în oraşul în care mergea spre înnoptare Iisus Hristos, în locul în care l-a înviat pe Lazăr, pe malurile Iordanului şi în apropierea Ierihonului şi chiar în cătunul în care Iisus Hristos a încălecat pe asin.

intrarea-Domnului-in-ierusalim