Mâncarea nu mai este la fel. Obiceiurile noastre culinare, metodele de cultivare, valorile nutriţionale şi indexul preţurilor s-au schimbat drastic. De asemenea, trecem printr-o problemă cu lipsa mâncării în unele zone ale globului. Pe lângă lipsa acesteia, economia globală are acum problema produselor modificate genetic. Ce era cândva răspunsul pentru lipsa mâncării, acum a devenit o altă parte a problemei.

Produsele sunt derivate din organisme modificate genetic, acestea făcându-i organismului mai mult rău, decât bine, putând să provoace iratibilitate, comportament agresiv şi letargie, existând posibilitatea ca acestea să provoace malnutriţie, obezitate, cancer, autism, infertilitate, probleme cu inima, hipertensiune, diabet şi mai multe tipuri de alergii. Mai multe studii au arătat legătură dintre schimbările de comportament şi sănătate, iar mai multe organizaţii din jurul lumii luptă cu apariţia acestor produse în supermarket-uri.

Produsele modificate genetic sunt rezultatul unor organisme care au avut materialul genetic alterat folosind tehnologia modernă pentru a produce alimente rezistente la virusuri şi insecte, rezistând mai mult pe raft. Structura ADN a acestor produse este manipulată foarte mult, acest obicei existând în Vest de câteva decenii.

Producţiile de bumbac, tutun, trestie de zahăr, orez, soia, cartofi, porumb, roşii, cafea, struguri, papaya, pepene galben sunt cel mai des modificate genetic. În China, de exemplu, roşiile, castraveţii şi ardeii sunt foarte des modificaţi genetic. În India, 87% din bumbacul crescut a fost modificat pentru a rezista la secetă, fiind favorizat de fermerii din toată ţara, deoarece măreşte profiturile. În prezent, Uniunea Europeană pare să calce pe urmele Statelor Unite şi a acelor state asiatice.

Produsele modificate genetic sunt găsite oriunde, în raionele de supermarket, restaurante şi poate chiar în piaţa agro-alimentară. În Statele Unite, legea nu obligă producătorii să precizeze dacă alimentul respectiv a fost modificat genetic sau nu. Din fericire, în Uniunea Europeană, Australia, Japonia şi Malaezia, legea cere producătorilor să precizeze acest lucru. O scăpare a legii europene, însă, a făcut ca laptele şi celelalte lactate să fie exluse de sub efectul legii.

Oamenii ar trebui să acorde atenţie specială laptelui praf şi altor produse pentru copii mici, pastelor cu arome, alcoolului, iaurtului, îngheţatei, extractului de vanilie, zahărului pudră, sosurilor de salată, maionezei, margarinei şi untului de arahide, tofu, sosului de soia, prafului de copt, pâinii şi cerealelor. Nu doar atât, dar produsele modificate genetic sunt acum utilizate şi la fabricarea şamponurilor, detergenţilor, săpunurilor şi a cosmeticelor.

Pentru a se asigura de provenienţa acestor produse, mulţi oameni apelează la magazine specializate în distribuirea de produse bio, care include o varietate substanţială. www.Bio-Superfood.ro, de exemplu, oferă paste făinoase, sucuri, uleiuri, chipsuri, fructe, nuci şi alune, lapte, dulciuri etc, toate acestea nefiind modificate genetic, deci nu afectează sănătatea consumatorului, spre deosebire de cele modificate genetic.

Într-adevăr, se pare că în această direcţie se îndreaptă alimentele contemporane. Deşi mulţi oameni încă mai consumă produse modificate genetic, fie că ştiu asta sau că nu, problema cu ele a fost deja depistată şi se va ajunge într-un punct în care lumea va renunţa la ele, realizând adevăratele efecte ale acestora, orientându-se mai mult către produsele bio.