Harald Range, Procuror General al Germaniei, a fost demis de Ministrul Justiţiei, Heiko Maas, după ce magistratul a deschis dosare penale unor jurnaliști, sub acuzația de trădare.

Dacă în România procurorii care comit abuzuri fără margini și bagă oameni nevinovați la închisoare, sunt avansați, în Germania sunt demiși instant pentru abateri mult mai mici.

Procurorul General al Germaniei a fost demis rapid după ce acesta a deschis dosare penale pe numele unor jurnaliști care publicaseră pe un site, informații considerate ca fiind cu caracter secret.

Site-ul Netzpolitik a publicat o serie de documente considerate secret care prezentau planurile autorităţilor de a supraveghea comunicaţiile pe internet.

Procurorul Harald Range l-a acuzat marţi pe ministrul Heiko Maas de „un atac intolerabil la adresa justiţiei”, susţinând că i-a cerut să pună capăt investigaţiilor pentru a se stabili dacă materialul publicat pe site-ul Netzpolitik era sau nu clasificat ca secret.

„Libertatea presei şi libertatea de exprimare sunt valori fundamentale, dar această libertate, inclusiv pe Internet, nu este nelimitată. Acest lucru nu exonerează jurnaliştii de obligaţia de a respecta legea. Este responsabilitatea justiţiei ca legea să fie aplicată, iar această sarcină nu poate fi îndeplinită decât în afara influenţei politice”, a declarat procurorul general, citat de Le Monde.

La scurt timp după această declaraţie, ministrul Justiţiei, Heiko Maas, a declarat că nu mai are încredere în procurorul general, iar, după o consultare cu Angela Merkel, a cerut demiterea acestuia.

La sfârşitul săptămânii trecute,  procurorul general Harald Range a anunţat că a decis să stopeze investigaţiile declanşate împotriva jurnaliştilor Markus Beckedahl şi Andre Meister. Investigaţiile iniţiale încercau să stabilească dacă materialul publicat pe site-ul Netzpolitik era sau nu clasificat ca secret.

Procurorii au început să-i ancheteze pe Beckedahl şi Meister după ce Biroul Federal pentru Protecţia Constituţiei, agenţia germană de informaţii interne, a depus o plângere împotriva celor doi.

Jurnaliştii sunt acuzaţi în această plângere că au publicat două articole pe site-ul Netzpolitik.org anterior, anul acesta, care citează dintr-un raport confidenţial al unei comisii parlamentare cu privire la o unitate de monitorizare a Internetului, în special a social media.

Sindicatul jurnaliştilor germani DJV a denunţat ancheta drept un „atac la adresa libertăţii presei”.