Traian Băsescu a primit o  mega lovitură din partea Parchetului General. Procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator pe terenurile agricole fiicei acestuia din comuna Nana. Localnicii spun că în februarie 2015, Băsescu a încercat să vândă terenul unor olandezi.

Procurorii au decis să pună sechestru asigurator pe 80% din terenurile agricole aflate în comuna Nana, inclusiv pe moșia lui Băsescu.

Drept urmare, niciun centimetru de teren agricol aflat sub sechestru nu mai poate fi înstrăinat până la finalizarea anchetei penale.

Lovitura este cu atât mai mare pentru Băsescu, întrucât acesta ar fi încercat să-și vândă moșia în luna februarie 2015, unor afaceriști olandezi.

Informația a ieșit la iveală, după ce Ioan a Băsescu a făcut o contestație la măsura sechestrului asigurator, iar cererea i-a fost respinsă.

Elena Udrea, arendașa moșiei lui Băsescu de la Nana, deține și ea în comună, un teren agricol de 1,8 hectare.

Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi.

„În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi, de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian.Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro”, a precizat Ioana Băsescu în noiembrie 2013.

Băsescu și-a pus fiica cea mare să-i cumpere 300 de hectare de teren agricol în comuna Nana din județului Călărași, pentru că președintele are o mare dorință: să devină fermier.

Și pentru că Băsescu confundă România cu propria moșie, și-a pus consilierul pe agricultură, pe Adrian Rădulescu, plătit din bani publici, să se intereseze de terenul agricol.

Iar pe procurorul Lucian Papici de la DNA, l-a pus să cerceteze terenul să vadă dacă există sau nu revendicatori ca să nu cumva să aibă probleme cu achiziția.

După ce Rădulescu a găsit terenul fertil și compact în suprafață de 300 de hectare, iar Papici l-a asigurat că totul este în regulă, Băsescu i-a cerut lui Radu Ghețea, șeful CEC Bank, bancă de stat, să-i dea fiicei lui, Ioana Băsescu, un credit agricol de doar un milion de euro.

Și uite așa, dintr-un foc, Băsescu a folosit Administrația prezidențială, DNA și CEC Bank pentru afaceri de familie.

Toate aceste lucruri au ieșit la iveală, pas cu pas, grație presei românești. Încolțit din toate părțile, Băsescu a început să dea din casă și să confirme, fără să vrea, informațiile, parțial, dar în stilul personal.

Eu am convins-o pe fiica mea, să facă acest lucru pentru că mi-am dorit eu să cumpărăm pământ. Creditul cu care s-a cumpărat pământul este luat de Ioana pentru că am încercat să-l iau eu şi, din cauza veniturilor, banca nu mă putea finanţa la o asemenea sumă. Singura din familie care a avut veniturile care să permită finanţarea a fost Ioana, datorită veniturilor ca notar, care au fost chiar la limită pentru a putea obţine un credit pe 30 de ani, un credit ipotecar. Creditul este garantat cu proprietatea, cu pământul, care a fost evaluat la un preţ mai mare de experţii băncii decât preţul care s-a plătit. De aceea banca n-a avut nevoie de niciun fel de garanţii colaterale. Este credit ipotecar pentru agricultură. Îmi doresc mult ca în foarte scurt timp să reuşesc să-l trec pe numele meu pentru că eu vreau să fiu fermierul, v-am anunţat de multă vreme că îmi doresc acest lucru şi nu văd nimic rău”, a declarat Băsescu pe 8 noiembrie 2013.

După ce Antena 3 a dezvăluit pe 11 noiembrie, la Sinteza Zilei, că procurorul Papici a cercetat terenul pe care urma să-l cumpere Băsesscu, ca să vadă dacă nu există revendicatori, președintele a spus miercuri seară că nu l-a cunoscut în viața lui pe procuror.

”Vreau să vă spun că nu l-am cunoscut niciodată pe procurorul Papici. Eu nu m-am întâlnit cu acest om. Singura dată când m-am întâlnit cu procurorul Papici a fost telefonic, astăzi, când l-am sunat şi i-am cerut scuze că din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal. Atât am făcut. Este prima dată când am vorbit cu procurorul Papici astăzi, la telefon, şi i-am cerut scuze că, involuntar, a fost amestecat într-un astfel de scandal. Între timp, am aflat şi care este geneza falsului care a plecat, bineînţeles, tot de la o revistă de falsificare a adevărului de la Antena 3, ceea ce arată cât de strânsă este legătura între turnătorul Voiculescu şi trustul lui de presă şi premierul Victor Ponta. Am aflat că, într-adevăr, procurorul Papici a derulat o anchetă, nu dânsul personal, dânsul era şef de secţie, ci un alt procuror, o anchetă în urma unei reclamaţii din 2012 şi ancheta este în desfăşurare. N-a existat nicio legătură între achiziţia de terenuri făcută de Ioana Băsescu şi procurorul Papici. Pur şi simplu este o mistificare a adevărului”, a declarat Băsescu pe 13 noiembrie 2013.

Ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu a dezvăluit faptul că în octombrie, Băsescu l-a sunat și i-a cerut să nu îl schimbe din funcția de șef al CEC Bank pe Radu Ghețea. Adică pe cel care i-a dat creditul de un milion de euro fiicei președintelui.

M-a sunat, acum 2-3 săptămâni, pentru că atunci era în procedură schimbare a modului în care este administrat CEC Bank. Domnul preşedinte Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte pentru a nu fi schimbat din funcţie. M-a rugat… I-am spus că în momentul luăm o decizie de administrare al CEC Bank, vom face o procedură de evaluare a managementului şi vom lua o decizie”, a declarat ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu.

Dat de gol de Ministrul Chițoiu, Băsescu a fost nevoit ca prin intermediul purtătorului de cuvânt, să recunoască intervenția pentru Ghețea, da spune că nu a făcut decât să respecte Constituția și să o aplice până la ultima virgulă.

CEC Bank scrie pe site-ul oficial că suma maximă pe care banca o poate acorda ca și credit unei persoane fizice este de 700.000 de euro pe o perioadă de maxim 35 de ani. Ioana Băsescu a primit un milion de euro credit pentru o perioadă de 30 de ani.

În mod normal și legal, potrivit normelor bancare, creditul agricol de la CEC Bank putea fi luat de Ioana Băsescu doar dacă avea activitate de câțiva ani în agricultură. Dar pentru că este fata lui Băsescu, orice este permis.