Este foarte important ca cei mici să primească o educație financiară adecvată încă din primii ani de viață. Ar trebui să știe despre buget, să economisească și cum să afle care sunt cele bune dobânzi pentru împrumuturi (bästa låneränta).

Totuși, chiar dacă obișnuiești să îți educi copilul cu exemple, acesta nu ar trebui să știe despre toate probleme voastre financiare. Un copil poate fi traumatizat de certurile părinților, în special dacă acestea pleacă de la bani. Este normal ca acesta să își dorească mai multe jucării și să vrea să mănânce tot ce vede la televizor. Dar dacă se convinge că nu sunt bani pentru acest lucru, va interioriza aceste dorințe și va răbufni mai târziu.

Copiii nu trebuie să știe cât de mult câștigi ci că îi iubești și ai grijă de ei. Copiii mai mici nu cunosc valoarea reală a banului. Le poți spune că câștigi 100 de lei pe lună și ei se vor considera înstăriți. Însă, având în vedere că cei mici nu au filtru, vor discuta despre salariul tău cu alți copii, ceea ce va duce inevitabil la comparație. Un copil nu ar trebui să se simtă jenat că părinții lui câștigă mai puțin sau mai mult decât alți părinți, chiar dacă câștigi decent. Un copil trebuie să știe că economisirea și cheltuirea chibzuită duce la bunăstare, nu venitul în sine.

Unul dintre subiectele cel mai discutat între parteneri este cine câștigă mai mult, în special atunci când pornește o ceartă. În ochii copilului ar trebui să fiți mereu egali, indiferent de cine aduce mai mulți bani în casă. Mai mult, dacă unul dintre părinți nu lucrează, deci nu câștigă bani, acesta preia o mare parte din responsabilitățile gospodăriei, inclusiv stă mai mult timp cu copiii. Cei mici ar trebui să învețe de la o vârstă fragedă că banii nu sunt tot ce contează în viață, ci că trebuie să prețuiască momentele petrecute alături de cei dragi, iar conversațiile despre cine câștigă mai mult nu ajută în acest sens.

Nici cât de mult costă educația lui, nu ar trebui să fie o conversație pe care o ai cu copilul. Acesta trebuie să se concentreze pe studii iar atunci când are probleme trebuie ajutat. Ceea ce înseamnă că dacă trebuie dus la meditații, copilul nu ar trebui să știe cât de mult costă acestea. Nici dacă are activități extracurriculare nu este indicat să bateți apa în piuă cu cotul acestora. Sportul, arta sau cursurile suplimentare dezvoltă zone ale intelectului copilului pe care școala nu o face. În plus sunt un mediu extraordinar pentru socializare. Ceea ce înseamnă că cel mic nu ar trebui să se simtă prost că vrea să facă anumite lucruri.

Nici cât de mult costă cadourile, nu ar trebui să știe cei mici. De multe ori copiii cer cadouri în funcție de ce primesc ceilalți colegi și prieteni ai lor. Iar pentru a se integra în comunitate, ar trebui să depui efortul de a-i cumpăra ce își dorește. Poți împrumuta 5000 fără istoric de creditare (5000 utan uc) pentru a-i cumpăra celui mic ce îți dorește. Însă, nu ar trebui să îi spui cât costă cadoul și nici cât de mare a fost efortul depus pentru a-l cumpăra. De altfel, nu ar trebui să spui nimănui cât de mult a costat un cadou.