Te-ai întrebat vreodată care sunt cauzele pierderii vedere? Majoritatea oamenilor nu știu când este cazul să se alarmeze în ceea ce privește sănătatea ochilor lor și ignoră semnele de disconfort pe care ochii le transmit, precum mâncărimea sau lipsa de concentrare. E bine să faci un control medical cât mai rapid dacă ai unul din simptomele prezentate în continuare. Nu e niciodată târziu să începi să ai grijă de sănătatea ochilor tăi. Dacă vrei să vezi care sunt simptomele care ar trebui să te îngrijoreze, citește în continuare acest articol.

Află care sunt primele semne de îngrijorare

Vedere încețoșată

Un simptom des întâlnit la persoanele de orice vârstă, privirea încețoșată este comună mai ales în rândul acelora care stau foarte des în fața monitoarelor. Vederea încețoșată poate apărea brusc sau se poate manifesta treptat. Aceasta se tratează cel mai des prin purtarea de ochelari, dar pentru a stabili exact care este gravitatea vederii neclare trebuie să apelezi la un specialist.

Diplopia (vederea dublă)

Poți recunoaște că ai diplopie dacă privești la un obiect și vezi imaginea lui dublată. Imaginile pot fi una lângă cealaltă sau o combinație a celor două. Diplopia poate apărea la un singur ochi sau la ambii și poate fii temporară sau prelungită. Acest simptom este îngrijorător, fiindcă poate prevesti alte afecțiuni grave, precum cataracta, hipertensiune arteriala sau diabet.

Fotofobie (sensibilitate la lumină)

Fotofobia este un simptom des asociat cu migrena, fiind chiar unul din criteriile după care aceasta este diagnosticată. Poți identifica dacă ai fotofobie într-un mod foarte simplu: cu cât este lumina mai puternică, cu atât disconfortul este mai mare.  Sensibilitatea la lumină poate fi asociată cu numeroase alte cauze, nu doar cu migrena, ci și cu infecții bacteriene sau conjunctivită. Poți preveni fotofobia dacă nu îți expui ochii în lumina directă a soarelui sau dacă eviți să porți lentile de contact necorespunzătoare pe perioade lungi.

Ochi roșii

Petele de culoare roșie apar atunci când un mic vas de sânge este rupt sau prin dilatarea mai multor vase de sânge. În termen medical, aceasta afecțiune se numește hemoragie subconjunctivala și poate prevesti afecțiuni precum: diabet, conjunctivită sau tensiune arterială. Ochii uscați, mâncărimea sau genele încarnate sunt doar câteva din senzațiile care trebuie să te îngrijoreze și să te facă să apelezi la părerea unei persoane abilitate.

Pupila de culoare albă

Puila, situată în zona centrală a irisului, poate capătă uneori culoarea albă. Acest lucru prevestește afecțiuni grave, precum tumori, boli vasculare sau cataractă. Dintre toate acestea enumerate, cataracta este afecțiunea care poate apărea la orice vârstă, inclusiv la copii. În funcție de stadiul cataractei, tratamentul poate consta în picături sau în intervenție chirurgicală. Este indicată o consultație cât mai rapidă pentru a stabili gravitatea situație, iar în care este necesara o intervenție potio să vezi prețurile pentru operația de cataracta. La infosan.ro, găsești medici specialiști pregătiți să te ajute cu toate informațiile de care ai nevoie.

Menținerea sănătății ochilor tăi este importantă, însă nimeni nu poate opri probleme de vedere care apar odată cu trecerea timpului. Nu ezita să te adresezi unui specialist chiar și la cele mai mici semne de disconfort și de lipsă de concentrare.

Sursă foto: Pexels.com