PRO TV a încasat o amendă record, de un miliard de lei, de la CNA, din cauza lui Andrei Grigoriu, timișoreanul condamnat la 16 ani pentru crimă, care a păcălit jurații de la Românii au talent și care l-au selectat pentru o nouă etapă a concursului tv.

CNA a decis să amendeze PRO TV cu 100.000 de lei(1 miliard de lei vechi), pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului în mai multe ediţii ale emisiunii „La Măruţă”, dar şi în emisiunea „Românii au talent”, în care a fost prezentat un concurent condamnat pentru complicitate la crimă.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat opt ediţii ale emisiunii „La Măruţă”, difuzate în perioada 5 – 21 ianuarie, dar şi două ediţii ale emisiunii „Românii au talent”, difuzate pe 13 şi 27 martie.

În emisiunile „La Măruţă” analizate au fost prezentate persoane precum „Beyonce de România”, care a suferit mai multe operaţii estetice pentru a fi pe placul iubitului ei, cântăreţul de manele Nicolae Guţă, dar şi un conflict din familia cântăreţului Marian Mexicanu’.

Pe de altă parte, în emisiunile „Românii au talent” analizate de CNA a fost prezentat un concurent care a fost condamnat pentru complicitate la crimă, Andrei Grigoriu. De asemenea, CNA a analizat extrase din emisiunea „Românii au talent” în care Mihaela Rădulescu, jurat al acestui show, a făcut comentarii referitoare la o concurentă, căreia i-a spus că trebuie să slăbească, dar şi în care Mihaela Rădulescu se tăvălea prin făină.

CNA a constatat că a fost încălcată legislaţia audiovizualului atât în emisiunea „La Măruţă”, cât şi în ediţia show-ului „Românii au talent” în care a fost prezentat concurentul care a fost condamnat la închisoare pentru crimă.

Astfel, CNA a decis să amendeze cu 100.000 de lei televiziunea Pro TV, la propunerea membrului CNA Radu Călin Cristea.

Sancţiunea de 100.000 de lei a fost aplicată pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului în privinţa protecţiei minorilor, a articolului care obligă moderatorul să intervină atunci când invitaţii folosesc un limbaj injurios, dar şi a articolului care impune radiodifuzorilor să clasifice anumite programe şi să le difuzeze la anumite ore în funcţie de psihologia personajelor şi reperele morale prezentate.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte emisiunea „Românii au talent” în care a fost prezentat concurentul care era condamnat pentru complicitate la crimă, Adriana Păpureanu a spus că Pro TV a prezentat scuze publicului şi a precizat că televiziunea nu a cunoscut iniţial situaţia juridică a acestuia.

„Andrei Grigoriu şi echipa de hip hop-eri Laolaltă sunt câştigătorii concursului «Şi deţinuţii au talent», care s-a desfăşurat la Timişoara, anul trecut. Premiul a fost înscrierea de către organizatori la «Românii au talent» (…) Aici a fost o poveste pe care noi nu am controlat-o (…) În acelaşi timp pot să vă spun că nu se cere unui concurent nici cazierul şi nici nu stă nimeni să-l verifice. Au păţit-o şi în Marea Britanie, săptămâna trecută”, a mai spus Adriana Păpureanu.

Însă membrul CNA Valentin Jucan a spus că una este să fie organizat un asemenea concurs în sistemul penitenciar şi alta este să fie prezentă o asemenea persoană în studioul unei televiziuni.

„Nu pot să cred că Pro TV nu a ştiut sau nu a fost curios de ce a făcut puşcărie acest concurent (…) Aici nu este vorba despre talent, postul a mizat tocmai pe poveste, pentru că nu era vorba de talent, era un desen pe care l-a executat. Postul a mizat pe ideea din spatele desenului. Povestea a impresionat, nu desenul (…) Cum să vii cu un astfel de exemplu? (…) Un asemenea personaj este prezentat ca un talent”, a spus Valentin Jucan.

Şi Radu Herjeu a fost de părere că Pro TV trebuia să se documenteze cu privire la pedeapsa ispăşită de acest concurent, mai ales că acesta „este un deţinut cu 16 ani de închisoare în spate”.

Andrei Grigoriu a convins juriul cu o poveste emoționantă cum că din cauza tăinuirii unei crime a ajuns să facă pușcărie, a reușit să primească patru de DA și să meargă în etapa următoare la Românii au talent. Numai că în realitate lucrurile nu au stat chiar așa. Timișoreanul a fost complice la crimă și nici vorbă doar de ”tăinuire”. După ce emisiunea a fost difuzată pe 27 martie la Pro TV, presa din Timișoara a relatat pe larg faptul că Andrei a mințit cu privire la fapta pentru care era condamnat.

În urma aflării adevărului, Pro Tv a anunțat joi că l-a dat afară din show pe Andrei Grigoriu.

”După difuzarea ediției cu numărul trei “Românii au talent”, PRO TV a aflat că Andrei Grigoriu, concurent în show, a prezentat fapte și a făcut declarații false în cadrul emisiunii, precizând făptul că a fost trimis în închisoare pentru că a tăinuit o crimă comisă de prietenul său, la care el nu a fost martor. Instanța l-a condamnat de facto pentru implicarea activă în această crima sub acuzația de complicitate. Regretăm faptul că emisiunea noastră a fost folosită în mod abuziv de concurent în acest context. Conform regulilor show-ului, juriul și gazdele emisiunii întâlnesc concurentul pentru prima dată în momentul în care acesta urcă pe scenă. Prestația a fost evaluată luând în considerare discursul înșelător prezentat de către acesta în momentul său. Ne cerem scuze pentru această situație și am decis să îl eliminăm imediat din emisiune”, precizează Pro TV într-un comunicat de presă.

Pentru 200 de euro, în 2003, Andrei Grigoriu şi prietenul său Lung Constantin i-au tăiat gâtul studentei Erika Monika Utik, în vârstă de 25 de ani, după care au abandonat-o într-o baltă de sânge.

Andrei Grigoriu avea 19 ani în 2003, acesta le-a spus anchetatorilor că, împreună cu Lungu Constantin, de 20 de ani, zis “Bebe”, au căutat-o pe Erika sub pretextul restituirii unei datorii de 200 de euro, dar ajunşi faţă în faţă i-au solicitat fetei alţi bani. Refuzul acesteia a declanşat furia celor doi. Bruscată, faţă a început să ţipe. Cei doi au încercat să o liniştească şi, pentru că nu au reuşit, în timp ce Andrei a imobilizat-o, Bebe i-a tăiat gâtul şi au abandonat-o. Tânăra a decedat, iar cei doi au fost condamnaţi la ani grei de închisoare. Andrei a primit 16 ani, iar Lungu Constantin a primit o pedeapsa de 22 de ani de închisoare.