Prinţul Charles, moştenotorul Coroanei Britanice, va venit la funeraliile Regelui Mihai I de la Bucureşti. Informaţia a fost confirmată duminică, la Antena 3, de către Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Vasile Bănescu.

Peste 100 de persronalităţi din întreaga lume vor veni la Bucureşti pentru ceremoniile funerare dedicate înmormânântării Regelui Mihai I.

România va fi trei zile în doliu naţional. Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre prin care 14, 15 şi 16 decembrie sunt declarate zile de doliu naţional pe teritoriul României în memoria Regelui Mihai.

Trupul Majestății Sale va fi adus în România, miercurea viitoare, cu o aeronavă militară din Elveția. Armata română are rol esential în desfășurarea funeraliilor. Este un mare examen pentru România, deoarece vor fi toate televiziunile lumii cu ochii pe noi.

Prințul Charles va fi prezent la fuenralii alături de alte câteva zeci de capete încoronate din toate monarhiile europene.

Autorităţile aşteaptă lista oficială de la Familia Regală. Invitaţii vor fi primiţi în salonul oficial de la Aeroportul Otopeni. Casa Regală României, condusă decenii întregi de Regele Mihai Întâi, are legături cu cele mai nobile familii din Marea Britanie, Spania şi Grecia. La funerariile Suveranului nostru ar putea să participe şi prinţul Charles.

Dintre toţi liderii de imperii şi regate, la dreapta Reginei Angliei este Mihai al României. O mare onoare, rezervată pentru un văr de gradul al treilea. De fapt, Regele Mihai s-a apropiat de Elisabeta a doua, cu mult înainte ca ea să primească o coroană şi un prinţ consort. „A fost un moment în 1947 când a plecat la o ceremonie a familie regale britanice, e vorba de căsătoria principesei Elisabeta, viitoarea regină Elisabeta a II-a a Marii Britanii”.

O altă familie de rang înalt legată prin sânge de casa regală a României este cea din Grecia. Urmaşii regalităţii elene au fost invitaţi la nunta de diamant a regelui Mihai cu regina Ana, de acum un deceniu.

Tot atunci, Majestăţile Sale s-au întâlnit în foaierul Ateneului Român, cu fosta domnişoară de onoare. Regina Sofia a Spaniei, care-l considera pe Regele Mihai „vărul ei preferat”.

Familia regală a României are relaţii de rudenie şi cu urmaşii ţarilor ruşi, dar şi cu suveranii bulgari, danezi şi norvegieni. Cu toţii au fost invitaţi oficial la Bucureşti, pentru ceremonia de înmormântare a Regelui Mihai.