Prințul Charles, proclamat oficial Rege al Marii Britanii

Prințul Charles a fost proclamat astăzi, oficial, Rege al Marii Britanii. El va purta numele de Regele Charles al III-lea. Potrivit procedurilor constituționale și regale, proclamarea a avut loc în Consiliul de Coroană. Peste câteva luni va urma încoronarea ca Rege.

Potrivit unui decret al Reginei Victoria din anul 1861, în a doua parte a Consiliului de coroană, care se desfăşoară stând în picioare, noul rege s-a alăturat celor prezenţi, prezidând pentru prima dată Consiliul de Coroană, pe care îl va conduce de acum înainte pe durata întregii sale domnii.

Mesajului privind proclamarea i s-a dat ulterior citire în balconul Palatului St. James din Londra, sediul administrativ oficial al Monarhiei, şi la Royal Exchange, locul în care s-a deschis în anul 1571 prima bursă din capitala Regatului Unit. Actul simbolic este un intermezzo după încetarea din viaţă, joi, a Reginei Elisabeta a II-a, la vârsta de 96 de ani – prin care fiul ei cel mai mare, fostul Prinţ Charles, a devenit automat succesorul la tron – şi înaintea ceremoniei de încoronare, care va avea loc, probabil în primăvara lui 2023.

Noul suveran al Regatului Unit va domni și peste 14 state care poartă denumirea de Commonwealth.

Odată cu noul Rege, se schimbă și imnul Marii Britanii „God Save The King” (Dumnezeu să-l Ocrotească pe Rege). Din anul 1952, anul în care Elisabeta a II-a s-a urcat pe tron, imnul nu s-a mai cântat sub această formă.

Foarte dificilă va fi schimbarea bancnotelor în circulaţie. Noile bancnote vor avea imprimat portretul noului monarh, dar până vor intra în circulaţie peste tot vor mai trece probabil câţiva ani. Suveranul britanic mai are portretul imprimat şi pe bancnotele de 20 de dolari din Canada sau pe monede din Noua Zeelandă. Şi acolo va fi înlocuit portretul Reginei Elisabeta a II-a.

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a susţinut un discurs sâmbătă, după ce a fost proclamat în mod oficial suveran al Regatului Unit.

 „Doamnelor şi domnilor, îmi revine datoria plină de tristeţe să vă anunţ moartea mult iubitei mele mame, Regina. Ştiu cât de multă compasiune aveţi pentru mine atât voi, cât şi întregul popor – şi cred că pot să cred că şi întreaga lume – în urma acestei pierderi ireparabile pe care am suferit-o cu toţii. Pentru mine este o mare consolare să ştiu că această compasiune exprimată de atât de mulţi oameni faţă de sora mea şi de fraţii mei şi că această afecţiune şi sprijin copleşitor vor fi extinse către întreaga noastră familie după această pierdere”, a declarat noul suveran britanic în debutul discursului său, potrivit Agerpres. „Pentru întreaga noastră familie, precum şi pentru acest regat şi pentru familia extinsă de naţiuni din care facem parte, mama mea a oferit un exemplu de iubire pentru toată viaţa şi de serviciu public altruist. Domnia mamei mele a fost fără precedent ca durată, dedicare şi devotament. Chiar şi acum când suntem în doliu, îi mulţumim pentru această viaţă de credinţă. Sunt profund conştient de această importantă moştenire şi de îndatoririle şi responsabilităţile serioase care, de acum, îmi revin mie”, a adăugat regele Charles al III-lea. „Asumându-mi aceste responsabilităţi, mă voi strădui să urmez acest exemplu care mă inspiră pentru a susţine guvernul constituţional şi să aduc pace, armonie şi prosperitate pentru oamenii care trăiesc în aceste insule, în ţările din Commonwealth şi în teritoriile din lumea întreagă. În acest scop, ştiu că voi fi susţinut prin afecţiunea şi loialitatea oamenilor al căror suveran am fost numit şi că în exercitarea acestor îndatoriri voi fi sfătuit de consiliul parlamentarilor aleşi de ei. În tot acest proces, sunt profund încurajat şi de sprijinul constant pe care mi-l oferă iubita mea soţie”, a mai spus noul suveran britanic. „Profit de această ocazie pentru a confirma dorinţa şi intenţia mea de a continua tradiţia de încredinţare a veniturilor ereditare, inclusiv a Crown Estate, către Guvern în beneficiul nostru al tuturor, în schimbul Sovereign Grant, fondul care asigură realizarea îndatoririlor mele oficiale în calitate de şef al statului şi al naţiunii. În îndeplinirea sarcinii grele care mi-a fost încredinţată, căreia îi voi dedica tot restul vieţii mele, mă rog pentru a cere călăuzire şi ajutor din partea Dumnezeului Atotputernic”, a declarat regele Charles al III-lea.

Palatul Buckingham a anunțat că funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc luni, 19 septembrie, la ora locală 11:00 (13:00, ora României).