Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a făcut marți, recepția primului microbuz școlar cu 30 de locuri. Este primul din cele 100 comandate de minister pentru a asigura transportul elevilor la școală.

Microbuzul a fost livrat și verificat, marți de vicepremeirul Liviu Dragnea, împreună cu Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Acesta este prototipul microbuzului şcolar de 28+2 locuri pentru care ministerul a organizat procedura de achiziţie în cursul anului trecut.

”Astăzi constructorul a venit să prezinte prototipul acestui microbuz pentru elevi de 28 de locuri plus ghid plus şofer, deci 28+2. Asta este procedura legală, prototipul este analizat de către comisia tehnică. El trebuie să corespundă la rigoare cu condiţiile din caietul de sarcini. L-am invitat şi pe domnul ministru al educaţiei să vadă, pentru că, până la urmă, elevii vor folosi acest microbuz. La prima vedere şi mie şi domnului ministru ne-a plăcut, ne place. Are sisteme de siguranţă aşa cum au fost trecute în caietul de sarcini. Are în plus un sistem auxiliar de încălzire. Chiar dacă motorul este oprit, există un sistem auxiliar cu sursă de curent separată şi chiar şi o sursă de carburant separată, ceea ce este important. Are două punţi pe spate, 160 de cai putere, 8,83 m lungime, 2,27, dacă nu greşesc, lăţime. Este un microbuz care cred că abia aşteaptă elevii să-l folosească. Sunt 100 de microbuze de acest tip, 28+2. Numărul a fost determinat de solicitările care au venit din teritoriu, pentru că, pe lângă solicitările de 16+1, cele standard, după prima tranşă au venit solicitări pentru o capacitate mai mare, respectiv 28+2. Deci sunt 100 şi ele vor fi repartizate în funcţie de ceea ce am primit ca şi solicitări. Dacă se vor înmulţi solicitările, ceea ce e foarte posibil la noi, va fi realizată o prioritizare”, a spus Liviu Dragnea.

Contractul a fost încheiat în toamna anului 2014 şi prevede livrarea, în perioada ianuarie – martie 2015, a unui lot de 100 de astfel de microbuze şcolare. În cadrul aceleiaşi proceduri de achiziţie au mai fost contractate alte două loturi de autovehicule – 300 de microbuze cu 16+1 locuri şi 65 de microbuze tip 16+1 pentru sportivi.

”Aceste microbuze, domnul ministru acum a precizat, 500 au fost deja livrate, 465 vor fi livrate şi vor ajunge în cursul lunii martie. Până în luna martie. În paralel se lansează licitaţia pentru celelalte 1.016 microbuze, incluzându-le şi pe cele amenajate pentru elevii cu nevoi speciale, cu dizabilităţi, la care se adaugă microbuzele speciale destinate cluburilor sportive şcolare. Repet încă o dată, gradul de îndeplinire a solicitărilor venite din sistem este foarte ridicat şi vom vedea în ce măsură mai sunt necesare. Dar vreau să precizez că, graţie acestui parteneriat, în sistem este considerată ca o aşteptare a sistemului îndeplinită şi asta nu poate decât să mă bucure. Sigur, îşi exprimă speranţa şi ne-o exprimăm şi noi, mai mult, îmi exprim chiar convingerea că în acest parteneriat, care se derulează foarte bine cu Ministerul Dezvoltării Regionale, sarcina Ministerului Educaţiei este să identifice foarte rapid nivelul, categoria lucrărilor necesare pentru obţinerea autorizaţiilor sanitare de funcţionare şi există, după cum ştiţi, angajamentul ca pe parcursul anului şcolar 2015-2016 să nu mai existe nici o şcoală din cele 2.520 de şcoli existente fără autorizaţie sanitară”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Acestea se adaugă celor 500 de microbuze livrate anul trecut. În prezent, MDRAP are în derulare o a treia achiziţie, pentru încă 1016 autovehicule. În acest fel, se estimează că, în total, 1981 de microbuze achiziţionate prin MDRAP vor circula la nivel local, în acest an, în folosul celor 130.000 de copii din unităţile beneficiare.